Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Výkup ovoce: Jablek je méně. Nahradí je jeřabiny?

Prostějovsko – Příjem ze sběru jablek bude letos pro romské česače bídný. Pustí se snad do trhání jeřabin?

30.8.2013
SDÍLEJ:

Výkup ovoce v ProstějověFoto: DENÍK/Radim Havlík

„Jablek se letos na okrese urodilo pod průměr," konstatoval ve čtvrtek odpoledne Ludvík Bittner, šéf výkupny ovoce LICEA, která sídlí ve Sladkovského ulici v Prostějově – u místního nádraží.

Bittner dodal, že slabá úroda je nejvíc vidět na stromech vysázených u silnic.

„Právě na nich češou ovoce chudí romští sběrači. Výdělek pro ně bude letos na jablkách špatný," řekl Bittner.

Licea začala s výkupem jablek 17. srpna. Nabízí 1,50 koruny za kilogram.

„Kromě jablek vykupujeme červené jeřabiny. Za ně platíme pět korun za kilogram," vzkázal Bittner s dovětkem, že úroda jeřabin je letos na rozdíl od jablek slušná. Jeřabiny vykupují ve společnosti LICEA čerstvé a po celých trsech.

Pálenky z jeřabin

Ovoce poputuje od výkupčích ke zpracovatelům. Z jablek budou mošty. Kde skončí jeřabiny? „Vyrobí z nich pálenky," reagoval Ludvík Bittner.

Na internetu lze dohledat, že pálenku z jeřabin nabízí například firma Pircher.

„Pálenka z jeřabin společnosti Pircher je vynikající nápoj, v každém případě mimořádný a neobvyklý. Rozhodně stojí za ochutnání. Ručně trhané jeřabiny se svým zvláštním aroma jsou základem pro jemnou pálenku z domu Pircher, jejiž jménem ručíme za nejvyšší kvalitu," vnadí kořalečníky výrobce zmíněného nápoje.

Dalším z nabídky dostupné na webu je třeba pálenky značky Alizier pocházející z Francie.

„Jeřabiny, plody jeřábu břeku, používané na výrobu této pálenky, zrají ve francouzských Vogesech. Z plodů se nejdříve vyrobí rmut, který se nechá tři až čtyři měsíce odležet a poté se destiluje v měděných destilačních kotlích. Jádro tohoto destilátu – první a poslední decilitry se oddělují – pak dva až tři roky zraje tradičním způsobem v demižónu na půdě, kde se rozdíly v teplotách postarají o správné stárnutí. Teplo rozvine lahodnou chuť a odebere veškerou agresivitu, chlad koncentruje a zjemní aroma. Výrazně trvalá vůně po mandlích a marcipánu dodává této pálence z jeřabin nedostižný odstín," láká k ochutnání této kořalky prodejce.

Moštování ve Smržicích

To pro mošty z jablek se lidé k zahraniční produkci obracet nemusejí. Pokud mají na zahradě jabloně, pak stačí ovoce sesbírat o odvézt do moštáren. Například svazoví zahrádkáři ve Smržicích nabídnou pěstitelům lisování tohoto ovoce od úterý 3. září do soboty 26. října.

„Moštovat budeme vždy v úterý, čtvrtek a sobotu," vzkazují s tím, že otevřenu bude vždy od 13 do 17 hodin. Cena za litr moštu je pět korun. Zpracování ovoce v množství nad 5 metráků je nutno objednat předem na telefonním čísle 736 403 589.

Autor: Radim Havlík

30.8.2013
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Stanislav Šulc.
6 14

Komentář Stanislava Šulce: Politiky zbavená kauza Čapí hnízdo

Jiří Kajínek hraje fotbal v Třemošnici
15

Jiří Kajínek nazul kopačky a hrál fotbal za rodné Prachovice

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů pořízené během uplynulého týdne.

Smršť zranění kosí hvězdy. Jsou tenisté přepracovaní?

Na kurtech připomínají nezničitelné superhrdiny. Roger Federer, Novak Djokovič, Andy Murray ti všichni umějí s tenisovou raketou v ruce věci, nad kterými se méně talentovaným jedincům tají dech. Přesto to ale jsou normální lidé, ne nezničitelné stroje na úspěchy. Poslední týdny to dokazují víc než kdy jindy.

Řidič podezřelý z útoku v Barceloně je možná stále naživu

Řidič dodávky, která zabila ve čtvrtek při teroristickém útoku v Barceloně 13 lidí, je možná stále naživu a na útěku. Novým hlavním podezřelým z útoku je totiž Younes Abouyaaqoub.

Mezi oběťmi teroru v Barceloně jsou také děti, islamisté zavraždili i tříletou

Rodina sedmiletého Juliana Cadmana pomocí sociálních sítí zoufale prosí o informace. Julianovu matku srazila vražedná dodávka, žena je nyní s těžkými zraněními v kómatu. Chlapce od té doby nikdo neviděl. Blízcí jiných mladých obětí ale už nemají ani tuto slabou naději.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení