VYBERTE SI REGION

Výkup ovoce: Jablek je méně. Nahradí je jeřabiny?

Prostějovsko – Příjem ze sběru jablek bude letos pro romské česače bídný. Pustí se snad do trhání jeřabin?

30.8.2013
SDÍLEJ:

Výkup ovoce v ProstějověFoto: DENÍK/Radim Havlík

„Jablek se letos na okrese urodilo pod průměr," konstatoval ve čtvrtek odpoledne Ludvík Bittner, šéf výkupny ovoce LICEA, která sídlí ve Sladkovského ulici v Prostějově – u místního nádraží.

Bittner dodal, že slabá úroda je nejvíc vidět na stromech vysázených u silnic.

„Právě na nich češou ovoce chudí romští sběrači. Výdělek pro ně bude letos na jablkách špatný," řekl Bittner.

Licea začala s výkupem jablek 17. srpna. Nabízí 1,50 koruny za kilogram.

„Kromě jablek vykupujeme červené jeřabiny. Za ně platíme pět korun za kilogram," vzkázal Bittner s dovětkem, že úroda jeřabin je letos na rozdíl od jablek slušná. Jeřabiny vykupují ve společnosti LICEA čerstvé a po celých trsech.

Pálenky z jeřabin

Ovoce poputuje od výkupčích ke zpracovatelům. Z jablek budou mošty. Kde skončí jeřabiny? „Vyrobí z nich pálenky," reagoval Ludvík Bittner.

Na internetu lze dohledat, že pálenku z jeřabin nabízí například firma Pircher.

„Pálenka z jeřabin společnosti Pircher je vynikající nápoj, v každém případě mimořádný a neobvyklý. Rozhodně stojí za ochutnání. Ručně trhané jeřabiny se svým zvláštním aroma jsou základem pro jemnou pálenku z domu Pircher, jejiž jménem ručíme za nejvyšší kvalitu," vnadí kořalečníky výrobce zmíněného nápoje.

Dalším z nabídky dostupné na webu je třeba pálenky značky Alizier pocházející z Francie.

„Jeřabiny, plody jeřábu břeku, používané na výrobu této pálenky, zrají ve francouzských Vogesech. Z plodů se nejdříve vyrobí rmut, který se nechá tři až čtyři měsíce odležet a poté se destiluje v měděných destilačních kotlích. Jádro tohoto destilátu – první a poslední decilitry se oddělují – pak dva až tři roky zraje tradičním způsobem v demižónu na půdě, kde se rozdíly v teplotách postarají o správné stárnutí. Teplo rozvine lahodnou chuť a odebere veškerou agresivitu, chlad koncentruje a zjemní aroma. Výrazně trvalá vůně po mandlích a marcipánu dodává této pálence z jeřabin nedostižný odstín," láká k ochutnání této kořalky prodejce.

Moštování ve Smržicích

To pro mošty z jablek se lidé k zahraniční produkci obracet nemusejí. Pokud mají na zahradě jabloně, pak stačí ovoce sesbírat o odvézt do moštáren. Například svazoví zahrádkáři ve Smržicích nabídnou pěstitelům lisování tohoto ovoce od úterý 3. září do soboty 26. října.

„Moštovat budeme vždy v úterý, čtvrtek a sobotu," vzkazují s tím, že otevřenu bude vždy od 13 do 17 hodin. Cena za litr moštu je pět korun. Zpracování ovoce v množství nad 5 metráků je nutno objednat předem na telefonním čísle 736 403 589.

Autor: Radim Havlík

30.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Areál nymburské nemocnice.
1 4

Nemocnice Nymburk: Pacient zemřel kvůli chybě jednotlivce, ne péče

Sebevražda. Policie ČR. Ilustrační snímek.

Tragédie: Mladá žena se střelila do hlavy

Čínský prezident chce zakázat a zničit všechny jaderné zbraně

Všechny jaderné zbraně by měly být zcela zakázány a zničeny. V sídle OSN v Ženevě to dnes řekl čínský prezident Si Ťin-pching, jehož země patří mezi jaderné velmoci.

Hosté plesu Zemanových mohou opět vyhrát večeři s prezidentským párem

Praha - Návštěvníci pátečního charitativního plesu Miloše a Ivany Zemanových na Pražském hradě budou moci opět vyhrát večeři s prezidentským párem, divočáka z lánské obory nebo vstupenky na koncert Karla Gotta. Právě vystoupení "zlatého slavíka" bude jedním z vyvrcholení plesu. Předtančení se, stejně jako loni, ujme prezident se svou manželkou, řekl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Prohlédněte si poslední snímky pohřešované Míši. Pátrání je zatím neúspěšné

Ústí nad Labem - Policie ve středu odpoledne zveřejnila nejaktuálnější fotografie dvanáctileté Michaely Patricie Muzikářové, která před více než týdnem zmizela. Snímky si prohlédněte v textu článku.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies