Stroje se srazily z dosud přesně nezjištěných příčin nad polem mezi Dlouhou Loučkou a místní částí Plinkout.

„Nehodu oznámil pilot třetího letounu, který letěl společně s havarovanými stroji," uvedl krajský policejní mluvčí František Kořínek.

Po střetu obě letadla havarovala do pole. K události ihned vzlétl vrtulník a vyjela posádka rychlé zdravotnické pomoci ze Šternberka.

Při neštěstí zemřel pětašedesátiletý pilot letadla značky VIA.

Dvoučlenná posádka druhého letounu značky Eurostar, muži ve věku 60 a 68 let, byli se zraněními transportováni do nemocnice.

„V jednom z havarovaných ultralightů bezprostředně po pádu zahynul pilot stroje. Při nouzovém přistání druhého z letadel došlo ke zranění dvou mužů. U obou pacientů došlo k vážným poraněním oblasti páteře a po ošetření oba muži přepraveni k navazující péči na oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Olomouci," informoval mluvčí krajských záchranářů Zdeněk Hošák.

Neviděl letadlo pod sebou

Předseda Hanáckého leteckého klubu v Olomouci, Petr Dítě, obě posádky dobře znal. O nehodě mluví jako o nešťastné události.

„Neřekl bych však, že se to stalo v důsledku nějakého hazardu, že by riskovali nebo dělali věci, které by se dělat neměli. Byli to zkušení piloti," řekl Petr Dítě a popsal, co se pravděpodobně stalo.

„Obě posádky se dohodly, že se spolu proletí. Pilot se však dostal pod letadlo, které letělo nad ním a kvůli tomu, že část kabiny překrývá plast a brání částečně ve výhledu, tak letadlo nad sebou neviděl. Přiblížil se bohužel natolik, že vrtule vrchního letadla se dostala do styku s druhým letounem a došlo ke střetu," popsal.

Obě posádky pak vystřelily i padáky.

„První posádce se podařilo padák částečně otevřít, pilotovi, co byl pod nimi, se už bohužel nestačil otevřít tak, aby zbrzdil pád. Je to tragická událost," doplnil předseda Hanáckého leteckého klubu v Olomouci.

Na místo přijeli také inspektoři Letecké amatérské asociace, zástupci Úřadu pro vyšetřování leteckých nehod a České inspekce životního prostředí.

Výše způsobené hmotné škody byla předběžně vyčíslena na čtyři miliony korun. Příčiny, okolnosti i míra zavinění letecké nehody se vyšetřují.

Letos už více nehod ve vzduchu

Letecká nehoda se na Olomoucku stala i v sobotu 20. srpna. Tehdy v Dětřichově u Uničova na Olomoucku nouzově přistál ultralehký vrtulník.

Pilot musel přistát mimo letiště zřejmě kvůli technické závadě. Stroj se při dosednutí do pole převrátil na bok a pilot se při manévru zranil v obličeji.

Záchranáři letos pomáhali také při nehodách rogalistů a parašutistů.

V květnu se u Lipníku nad Bečvou na Přerovsku zranil při přistání jednačtyřicetiletý rogalista. Muž zavadil špicí stroje o pole.

Na začátku srpna přistál na stromě ve výšce 30 metrů v Loučné nad Desnou na Šumpersku parašutista. Přijeli mu pomoct hasiči, ze svízelné situace se ale nakonec dostal sám a bez zranění.