VYBERTE SI REGION

Studenti z Přerova uspěli na Gastro Junior 2013, připravovali i pečeni

Přerov – Jednu zlatou, jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile si přivezli z mezinárodního mistrovství Gastro Junior 2013 studenti přerovské Střední školy gastronomie a služeb. Devatenáctý ročník soutěže, které se zúčastnili mladí kuchaři, cukráři a číšníci z celé republiky, se uskutečnil v době od 17. do 19. ledna na brněnském Výstavišti.

26.1.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
6 fotografií
Zlato, stříbro i bronz si přivezli z prestižní soutěže Gastro Junior 2013 studenti Střední školy gastronomie a služeb

Zlato, stříbro i bronz si přivezli z prestižní soutěže Gastro Junior 2013 studenti Střední školy gastronomie a služebFoto: Střední škola gastronomie a služeb Přerov

Cukrářky Milena Ježková a Kristýna Leczová měly nelehký úkol a do boje o medaile v národním kole šly s úkolem připravit čtyři porce teplého nebo studeného moučníku s použitím bramborového těsta. Časový limit byl pětačtyřicet minut.

„Základem moučníku bylo těsto, připravené z vařených nebo syrových brambor. Musel obsahovat surovinu z tajného koše a být koncipován jako součást tříchodového restauračního menu pro mezinárodní klientelu," přiblížil ředitel Střední školy gastronomie a služeb Martin Kovář.

Kuchař David Bednařík startoval z desáté pozice kulinářského klání a byl před ním nelehký úkol – připravit čtyři porce moderního teplého pokrmu s přílohami v časovém limitu pětačtyřicet minut.

„Základní surovinou byla vepřová pečeně s kostí bez panenské svíčkové v kuchyňské úpravě. Součástí soutěžního úkolu bylo i zapracování dvou tajných surovin ze spotřebního koše, které si vylosoval dvacet minut před samotnou soutěží. Bylo to vejce a slanina, které musel zakomponovat do soutěžního pokrmu," popsal dále.

Studentka hotelnictví Markéta Krejčí, která reprezentovala obor servírka, měla zvládnout během dvaceti soutěžních minut teplý moučník s povinným oloupáním jablka a jeho další úpravou pro dvě osoby, včetně servisu šumivého vína – to vše před zraky hostů.

Střední škola gastronomie a služeb se může pochlubit skvělými výsledky a odnesla si z prestižní soutěže ta nejvyšší ocenění. Studentka Markéta Krejčí získala zlatou medaili v oboru číšník, stříbrnou a druhé místo pak obdržela cukrářka Kristýna Leczová. Kuchař David Bednařík s cukrářkou Milenou Ježkovou se vrátili domů s bronzovou medailí, kterou dostali za svoje kuchařské a cukrářské výtvory. (pu)

Autor: Petra Poláková-Uvírová

26.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Chrám chmele a piva v Žatci
5

Další krok na cestě do UNESCO: Česká republika nominuje Žatec

Michal Pavlata.
5

Zemřel herec, dabér a publicista Michal Pavlata

Konec twitteru na vnitru. Zaměstnanci retweetnuli nelichotivé foto z inaugurace

Americké ministerstvo vnitra dostalo pokyn uzavřít všechny své twitterové účty poté, co na jednom z nich jeho zaměstnanci retweetnuli nelichotivé porovnání fotek z inaugurace exprezidenta Baracka Obamy a nynějšího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. 

AKTUALIZOVÁNO

Průvod žen ve Washingtonu se nakonec vydal mimo plánovanou trasu

Pochod za práva žen se dnes ve Washingtonu přece jen uskutečnil, kvůli masové účasti původně zrušený průvod se nakonec na pokyn organizátorů od Kongresu k Bílému domu vydal. Trasa se však lišila od plánované cesty. Mnozí lidé se však vydali po původní trasa či ostatními ulicemi, kterými je možné k sídlu prezidenta Spojených států dojít. Odhaduje se, že do hlavního města USA na demonstraci, která oproti původnímu záměru organizátorů přerostla v protest proti novému prezidentovi Donaldu Trumpovi, přijelo přes 500.000 lidí.

Kde nejlépe platí cizincům? Ve Švýcarsku. V Česku nemají smysl pro humor

Vyplatí se pracovat v zemi mléka, čokolády, hodinek, farmaceutických koncernů a bank. Zejména pokud pracujete pro poslední dva zmíněné obory. Nikde jinde na světě nedostanete jako cizinec větší plat, uvedla banka HSBC. V ČR panuje příliš formální pracovní kultura bez prostoru pro legraci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies