VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Studenti z Přerova uspěli na Gastro Junior 2013, připravovali i pečeni

Přerov – Jednu zlatou, jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile si přivezli z mezinárodního mistrovství Gastro Junior 2013 studenti přerovské Střední školy gastronomie a služeb. Devatenáctý ročník soutěže, které se zúčastnili mladí kuchaři, cukráři a číšníci z celé republiky, se uskutečnil v době od 17. do 19. ledna na brněnském Výstavišti.

26.1.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
6 fotografií

Zlato, stříbro i bronz si přivezli z prestižní soutěže Gastro Junior 2013 studenti Střední školy gastronomie a služebFoto: Střední škola gastronomie a služeb Přerov

Cukrářky Milena Ježková a Kristýna Leczová měly nelehký úkol a do boje o medaile v národním kole šly s úkolem připravit čtyři porce teplého nebo studeného moučníku s použitím bramborového těsta. Časový limit byl pětačtyřicet minut.

„Základem moučníku bylo těsto, připravené z vařených nebo syrových brambor. Musel obsahovat surovinu z tajného koše a být koncipován jako součást tříchodového restauračního menu pro mezinárodní klientelu," přiblížil ředitel Střední školy gastronomie a služeb Martin Kovář.

Kuchař David Bednařík startoval z desáté pozice kulinářského klání a byl před ním nelehký úkol – připravit čtyři porce moderního teplého pokrmu s přílohami v časovém limitu pětačtyřicet minut.

„Základní surovinou byla vepřová pečeně s kostí bez panenské svíčkové v kuchyňské úpravě. Součástí soutěžního úkolu bylo i zapracování dvou tajných surovin ze spotřebního koše, které si vylosoval dvacet minut před samotnou soutěží. Bylo to vejce a slanina, které musel zakomponovat do soutěžního pokrmu," popsal dále.

Studentka hotelnictví Markéta Krejčí, která reprezentovala obor servírka, měla zvládnout během dvaceti soutěžních minut teplý moučník s povinným oloupáním jablka a jeho další úpravou pro dvě osoby, včetně servisu šumivého vína – to vše před zraky hostů.

Střední škola gastronomie a služeb se může pochlubit skvělými výsledky a odnesla si z prestižní soutěže ta nejvyšší ocenění. Studentka Markéta Krejčí získala zlatou medaili v oboru číšník, stříbrnou a druhé místo pak obdržela cukrářka Kristýna Leczová. Kuchař David Bednařík s cukrářkou Milenou Ježkovou se vrátili domů s bronzovou medailí, kterou dostali za svoje kuchařské a cukrářské výtvory. (pu)

Autor: Petra Poláková-Uvírová

26.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

První závod autonomních vozů skončil nehodou.
14

V Argentině se jel první závod aut bez řidičů. Skončil nehodou

K vraždě došlo na ubytovně v Jevíčku, kde oběť i  vrah bydleli ve stejném pokoji.
AKTUALIZOVÁNO

Vražda na ubytovně otřásla Malou Hanou, muži hrozí až 18 let vězení

Po stopách hrdinů českého odboje: tři králové doháněli okupanty k zuřivosti

Praha /INFOGRAFIKA, FOTOGALERIE/ - S Prahou Neznámou protentokrát vyrazíme na vycházku po stopách statečných příběhů „tří králů" českého odboje.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

Praha - V České republice žijí téměř tři miliony důchodců a jejich počet trvale roste. I na tuto životní etapu by se měl člověk připravit.

AKTUALIZOVÁNO

Valachová se pře s gymnázii o termín maturity z matematiky

Zlomky, deskriptivní geometrie, nepřímá úměra a všechny další matematické dovednosti se mají zabydlet v myslích středoškoláků natolik, že bude přirozené z nich skládat maturitu. A to nejen na gymnáziích a lyceích, kde se bude maturita z matematiky poprvé konat povinně na jaře 2021, ale i na středních odborných školách. Tam tato novinka dorazí o rok později, jak v pondělí rozhodla vláda. Výjimku budou mít pouze umělecké, zdravotnické a sociální obory.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies