VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sýraři se školili ve Hvozdě na Prostějovsku

Hvozd – Základní škola ve Hvozdě nezůstala opuštěná ani o víkendu. Sjelo se sem v sobotu na pětadvacet lidí z celé Moravy, Slezska i východních Čech.

29.1.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: www.vseovareni.cz

Přivedl je sem zájem dozvědět se něco o výrobě sýrů. Ivan a Blanka Hrbkovi, kteří mají ve Hvozdě biofarmu Alamthea, zde pořádali už druhý letošní sýrařský kurs. „Jsou zde především lidé, kteří chovají ovce, kozy nebo krávy a věnují se tomu jako obživě. Zájem je ale také od lidí, kteří mají třeba jednu či dvě kozy a chtějí si vyrábět sýr pro domácí potřebu,“ vysvětlil Ivan Hrbek, který je zároveň krajským předsedou Svazu chovatelů ovcí a koz.

Před čtrnácti dny se účastníci dozvěděli základní informace o výrobě čerstvého měkkého a tvrdého sýra. Tentokrát pokračovali romadúrem a goudou. Kdo se přihlásí na kurs, který bude za dalších čtrnáct dní naučí se dělat parenicu a oštiepky.

Až z Ropic na Těšínsku, od samých polských hranic přijel do Hvozdu pan Hlawiczka, který se účastnil jednoho z minulých ročníků. „Velice mi to tenkrát pomohlo, myslím, že jsem se hodně zdokonalil,“ pochvaloval si chovatel. Na ukázku dovezl právě pařený sýr. Za něj si vysloužil pochvalu i od dalšího přednášejícího, Josefa Mrázka ze Střední průmyslové mlékárenské v Kroměříži.

Další se na chov či mlékařskou produkci teprve chystají. „Máme kozy a chtěli bychom začít s výrobou sýrů. Dá se najít mnoho návodů, ale nejlepší je přece jenom to vidět,“ prohlásila paní Marie , která dorazila z Chocně i s miminkem a babičkou.

Chovatelé neváhali jet do Hvozdu stovky kilometrů také proto, že dostat se na sýrařský kurz není úplně jednoduché. Podobné kurzy se totiž konají jen na Táborsku. Takže pro mnoho lidí to bylo blíže do Hvozdu než do jižních Čech.

Výroba sýra není nic, co by vyžadovalo mnoho speciálních zařízení. může si ji každý zkusit doma. „My tady předvádíme výrobu ze zhruba patnácti až osmnácti litrů, což je množství, které má chovatel se čtyřmi nebo pěti kozami asi za dva dny,“ vysvětlil Hrbek. Po pasterizaci a přidání kultury a syřidla opravdu v hrncích vznikla sýřenina a z ní pak úhledné bochánky připravené pro naočkování kulturou, která z nich za čas udělá žluťoučký romadůr. Z druhého hrnce vyrobili zkušení sýraři před očima a za pomoci účastníků velkou hroudu tuhého sýra, kterou uložili do pákového lisu. Nyní už stačí počkat nějakého půl roku a bude z ní voňavá gouda. „Nikdo nemusí mít strach, že nebude jako ta z obchodu. Když jsme byli v Holandsku, tak v okolí města Goudy dělal tenhle sýr snad každý. A každý ho měl jiný. Každá rodina má svůj postup své přísady a všichni tvrdí, že právě ta jejich gouda je ta pravá. Tak také vy budete ve své oblasti svérázní a jedineční,“ vyprávěl Josef Marek.

O sýr je totiž velký zájem a zákazníci mají své chutě. „Jednou jsem měla sýr příliš kyselý. Nakonec jsem ho přece jenom nabídla a lidé si pak začali chodit právě pro něj. Některým lidem chutnal více než ten, který já jsem považovala za dobrý,“ líčila své zkušenosti Blanka Hrbková. Ostatně i hermelín byl pro sýraře v Camambertu původně katastrofálně zničeným výsledkem mnohaměsíční práce. Pak se ale jeden z nich odhodlal ochutnat ten zplesnivělý bochník ještě než jej hodil prasatům.

Autor: Pavel Moš

29.1.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
4 5

Češi porážejí Němce i Slováky. V hustotě benzínových pump

Marine Le Penová a Emanuel Macron, favorité voleb
AKTUALIZOVÁNO
46 16

Volby ve Francii: Do druhého kola postupují Macron a Le Penová

Macrona Paříž miluje. Dala mu o 29,2 procenta víc než Le Penové

Počty, které nelze nepřehlédnout. I když slibuje nesplnitelné, i když opisoval svůj volební program od Hollanda, v prvním kole letošních prezidentských voleb vyhrál centrista Emmanuel Macron nad extrémní pravičáckou Marine Le Penovou.

Stát chce výrazně zpřísnit držení nebezpečných biologických látek

Vředy, ze kterých vytéká zapáchající tekutina. Horečka, zvracení, bolest na hrudi a pak dušení. Takové účinky by mohla mít biologická zbraň šířící bakterie sněti slezinné. Nejpozději do dvou dnů po jejím vdechnutí by člověk zemřel.

Zeman a Drahoš zahájí sběr podpisů za svou kandidaturu

Prezident Miloš Zeman dnes zahájí sběr podpisů za svou opětovnou kandidaturu. Podrobnosti o podpisové kampani na dopolední tiskové konferenci oznámí jeho manželka Ivana, kterou Zeman určil za šéfku svého volebního týmu.

ČEZ už dlouhodobě s dětmarovickou elektrárnou nepočítá

Do deseti let by měla skončit elektrárna Dětmarovice. Počítá s tím vedení českého energetického gigantu – skupiny ČEZ, který chce v rámci celé České republiky do roku 2035 odstavit výraznou část kapacity uhelných zdrojů v tuzemsku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies