VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sýraři se školili ve Hvozdě na Prostějovsku

Hvozd – Základní škola ve Hvozdě nezůstala opuštěná ani o víkendu. Sjelo se sem v sobotu na pětadvacet lidí z celé Moravy, Slezska i východních Čech.

29.1.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: www.vseovareni.cz

Přivedl je sem zájem dozvědět se něco o výrobě sýrů. Ivan a Blanka Hrbkovi, kteří mají ve Hvozdě biofarmu Alamthea, zde pořádali už druhý letošní sýrařský kurs. „Jsou zde především lidé, kteří chovají ovce, kozy nebo krávy a věnují se tomu jako obživě. Zájem je ale také od lidí, kteří mají třeba jednu či dvě kozy a chtějí si vyrábět sýr pro domácí potřebu,“ vysvětlil Ivan Hrbek, který je zároveň krajským předsedou Svazu chovatelů ovcí a koz.

Před čtrnácti dny se účastníci dozvěděli základní informace o výrobě čerstvého měkkého a tvrdého sýra. Tentokrát pokračovali romadúrem a goudou. Kdo se přihlásí na kurs, který bude za dalších čtrnáct dní naučí se dělat parenicu a oštiepky.

Až z Ropic na Těšínsku, od samých polských hranic přijel do Hvozdu pan Hlawiczka, který se účastnil jednoho z minulých ročníků. „Velice mi to tenkrát pomohlo, myslím, že jsem se hodně zdokonalil,“ pochvaloval si chovatel. Na ukázku dovezl právě pařený sýr. Za něj si vysloužil pochvalu i od dalšího přednášejícího, Josefa Mrázka ze Střední průmyslové mlékárenské v Kroměříži.

Další se na chov či mlékařskou produkci teprve chystají. „Máme kozy a chtěli bychom začít s výrobou sýrů. Dá se najít mnoho návodů, ale nejlepší je přece jenom to vidět,“ prohlásila paní Marie , která dorazila z Chocně i s miminkem a babičkou.

Chovatelé neváhali jet do Hvozdu stovky kilometrů také proto, že dostat se na sýrařský kurz není úplně jednoduché. Podobné kurzy se totiž konají jen na Táborsku. Takže pro mnoho lidí to bylo blíže do Hvozdu než do jižních Čech.

Výroba sýra není nic, co by vyžadovalo mnoho speciálních zařízení. může si ji každý zkusit doma. „My tady předvádíme výrobu ze zhruba patnácti až osmnácti litrů, což je množství, které má chovatel se čtyřmi nebo pěti kozami asi za dva dny,“ vysvětlil Hrbek. Po pasterizaci a přidání kultury a syřidla opravdu v hrncích vznikla sýřenina a z ní pak úhledné bochánky připravené pro naočkování kulturou, která z nich za čas udělá žluťoučký romadůr. Z druhého hrnce vyrobili zkušení sýraři před očima a za pomoci účastníků velkou hroudu tuhého sýra, kterou uložili do pákového lisu. Nyní už stačí počkat nějakého půl roku a bude z ní voňavá gouda. „Nikdo nemusí mít strach, že nebude jako ta z obchodu. Když jsme byli v Holandsku, tak v okolí města Goudy dělal tenhle sýr snad každý. A každý ho měl jiný. Každá rodina má svůj postup své přísady a všichni tvrdí, že právě ta jejich gouda je ta pravá. Tak také vy budete ve své oblasti svérázní a jedineční,“ vyprávěl Josef Marek.

O sýr je totiž velký zájem a zákazníci mají své chutě. „Jednou jsem měla sýr příliš kyselý. Nakonec jsem ho přece jenom nabídla a lidé si pak začali chodit právě pro něj. Některým lidem chutnal více než ten, který já jsem považovala za dobrý,“ líčila své zkušenosti Blanka Hrbková. Ostatně i hermelín byl pro sýraře v Camambertu původně katastrofálně zničeným výsledkem mnohaměsíční práce. Pak se ale jeden z nich odhodlal ochutnat ten zplesnivělý bochník ještě než jej hodil prasatům.

Autor: Pavel Moš

29.1.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nissan Leaf patří k menším autům, přesto stojí téměř tři čtvrtě milionu korun
2 11

Češi elektromobily nechtějí. Důvod? Malý výběr, vysoká cena a dlouhá návratnost

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka.
9 6

Politici dostanou opět přidáno. Prezident bude brát více než 250 tisíc

DOTYK.CZ

29. květen 1985. Den, kdy anglická zvěř zardousila fotbal

Ta tragédie byla nevyhnutelná. V Bruselu, na Heysel Stadionu, se před finále fotbalového poháru mezi Liverpoolem a Juventusem Turín sešlo příliš výbušných ingrediencí. Desetitisíce zpitých chuligánů, nože, střelné zbraně, zchátralý a drolící se stadion, stupidní systém prodeje lístků, v podstatě nulová přítomnost policie. Byla to jatka zbytečná, ale poučná.  

AKTUALIZOVÁNO

V Balkové na Plzeňsku se vzbouřili cizinci. Policie proti nim zasáhla

Část cizinců v záchytném zařízení v Balkové na Plzeňsku dnes zahájila vzpouru a zabarikádovala se. Zakročila proti nim policejní zásahová jednotka. Při zákroku nebyl nikdo zraněn. Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové bylo důvodem pro vzpouru pravděpodobně to, že jeden z cizinců obdržel informaci o vyhoštění ze země  

VIDEO: Černý dým nad Libercem. Hoří v areálu Severochemy na Františkově

Černý dým je vidět nad celým Libercem. Hoří totiž sklad hořlavých kapalin v areálu Severochemy, platí tam třetí stupeň nebezpečí. Na místě zasahuje přes 12 hasičských jednotek, je tam i státní a městská policie. Záchranná služba odvezla jednoho lehce popáleného člověka, který se nadýchal i zplodin, do nemocnice. Houkání sirén je slyšet po celém městě, do Liberce míří jednotky profesionálních hasičů z celého okreseu Liberec, povoláni jsou i hasiči z Mladé Boleslavi. Policie uzavřela pro veškerou dopravu ulici Vilová, kde Severochema sídlí.

AKTUALIZOVÁNO

Odstartovaly dotace na dešťovou vodu. Zájem je obrovský

Během prvních dvou hodin od otevření nového dotačního programu Dešťovka přijal stát přes 800 žádostí za zhruba 39,5 milionu korun. Je to zhruba 40 procent celkového rozpočtu programu, ve kterém chce stát přerozdělit 100 milionů korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies