Vong trvale bydlí v Praze a v Česku žije už dvacet let. Na „Starý kontinent" se dostal díky stipendijnímu programu a v České republice už pak zůstal.

„Chtěl jsem se podívat do východní Evropy. V Praze jsem původně studoval češtinu a asi osm let vařím. Vaření pro mě ale předtím bylo jen koníčkem," říká čtyřicetiletý kuchař.

Jak ale dodal, problém mu nedělá ani typicky česká kuchyně.

„Dříve jsem v hotelu půl roku vařil bramboračky, guláše s knedlíkem a podobná jídla. Nejvíce mi chutnají ta klasická jídla, jako jsou knedle se zelím. Musí být ale vařené v domácnosti. Koupené knedlíky mi nechutnají, je tam už poznat ten rozdíl," řekl Vong, který v médiích není neznámý. Své umění před lety předvedl například i v pořadu České televize Kluci v akci.

Jeho stravu si pochvalovali i studenti.

„Bylo to super. Já jsem zvolil hovězí a bylo to fakt výborné. Ostatní měli třeba jiné jídlo, ale co vím, tak to hodnotili podobně," komentoval netradiční kuchyni student oboru Bezpečnost a právo Jan Mikala.

Vong v rámci podobných projektů cestuje po celé republice. Jeho příští zastávkou další město Olomouckého kraje – Šumperk.