„Bohužel. Nepodařilo se zachránit ani poslední kotě. Sice pilo, ale z nějakého důvodu nevstřebávalo potravu. Nerostlo," uvedla mluvčí svatokopecké zoo Karla Břečková.

Samice rodila dlouhé dva dny. Nejprve přivedla na svět jedno mládě, které nepřežilo. Nato to vypadalo, že se porod úplně zastavil a „kozilium" už domlouvalo císařský řez. Binty nakonec přirozenou cestou porodila další tři potomky, ze kterých přežilo pouze jediné kotě. I přes nepřetržitou péči zkušené ošetřovatelky, která mimino pravidelně krmila a sledovala, boj o život prohrálo velmi brzy.

S potomky to u Binty není jednoduché od počátku. Aby vůbec zabřezla, musela podstoupit hormonální léčbu, kterou prošla zhruba před dvěma roky. „Svá první koťata pak porodila 24. 12. 2014," vzpomínala mluvčí zoo na štědrovečerní samičku Dinari (pozn. red.zářící hvězda) a jejího bráchu, který dostal jméno Dayo (pozn. red. přicházející radost).

Podle pracovníků zoo bude Binty v říji zhruba za měsíc, kdy se opět setká se svým partnerem. „Uvidíme, jak to dopadne a třeba se budeme na podzim radovat," dodala Břečková.

Geparda štíhlého chová olomoucká zoo od roku 1999. První zástupci tohoto druhu byli přivezeni z chovného centra pro gepardy v Holandsku. Zoo doposud úspěšně odchovala 12 mláďat. Jednoduché to nebylo ani v případě jiných samic. Zajímavostí je, že gepardi, protože jsou to samotáři, se nesmějí setkat a musejí mít oddělené ložnice. Nesmí se vidět, slyšet ani cítit. Tím je splněn první předpoklad chovatelského úspěchu.