VYBERTE SI REGION

Upéct chleba, to dá práci, redaktor Deníku to zkusil

Zábřeh / REPORTÁŽ/ – Nejradši bych šel spát, ale musím ho jít nakrmit. Má totiž hlad. Ne, nemluvím o svém kocourovi ani o žádném malém členu naší rodiny. Musím jít naposledy nakrmit kvásek, ze kterého zítra upeču domácí chléb.

11.3.2013
SDÍLEJ:

Redaktor Deníku si vyzkoušel, jak se peče chleba.Foto: Martin Krňávek

Kvásek, to je trocha žitné mouky smíchané s vodou. I když to není žádný domácí mazlíček, přesto je živý. Někdo mu dokonce dává jméno. Je plný kvasinek a bakterií, o které je třeba pečovat. Několik dní ho musím krmit a vypěstovat ho dostatek, aby bylo z čeho chleba upéct.

Odkrývám víko džbánu, ve kterém kvásek krmím. Ovane mě zvláštní vůně. Nakyslá, trochu je v ní cítit alkohol. Dole je béžové těstíčko plné malých bublin. Ochutnávám jej, má nakyslou chuť. „To je dobré znamení," říkám si.

Do džbánu přidávám trochu žitné mouky a snažím se vše promíchat. Těsto klade větší odpor, než jsem si myslel. Zaberu trochu víc a špička vařečky mi zůstává v ruce. Mé snažení tak má první oběť.

Džbán s nakrmeným kváskem dávám do tepla pod žárovku. Stejně jako každý jiný živý tvor i můj kvásek potřebuje teplo. Když ho za dvě hodiny přijdu zkontrolovat, původně poloprázdný džbán je plný téměř po vrch. Evidentně se kvásku daří, když tak nabyl.

Druhý den, odpoledne. Konečně můžu zadělat na chleba. Jak postupně do mísy ke kvásku přidávám mouku, míchá se mi čím dál hůř. „Zamíchat pořádně těsto dá vážně dřinu," říkám si asi po pěti minutách, když se začínám potit a bolí mě ruka. „Máš to moc hustý, přidej tam vodu," radí mi bratr Martin, který už má s pečením chleba zkušenosti. Z těsta formuji dva malé bochánky. Teď budou u topení několik hodin kynout.

Je osm hodin večer, můžu začít péct. Podobně jako vedení kvásku je i pečení chleba tak trochu alchymie. Několikrát během hodiny musím střídat teplotu v troubě. Každou chvíli navíc chleba vytahuji a potírám slanou vodou, aby se na povrchu vytvořila hezká kůrka. Trochu spálené prsty od horkého plechu ale za výsledek stojí.

Za pár desítek minut se kuchyní line vůně čerstvě upečeného chleba. Výsledkem několikadenního snažení jsou dva malé, hnědobéžové pecny. Když je rozříznu, jsou tmavé. Není to ale díky žádnému barvivu, zařídila to žitná mouka. Můj chleba krásně voní a chutná lépe, než ten ze supermarketu. A taky víc zasytí. Místo čtyř krajíců si stačí namazat dva.

„Dřív chleba chutnal úplně jinak než ten dnešní z obchodu. A taky vydržel týden i déle," vzpomíná moje teta na své dětství. Tehdy na statku na vesnici, odkud pocházela babička, pekli chleba pravidelně. Musím jí dát za pravdu. Domácí chleba je prostě lepší.

Chalupě, kde bydlel můj děda, se zase říkávalo U Pekařů. Snad mi trocha toho pekařského řemesla v krvi zůstala.

Jak upéct chleba?

* Počátky pečení chleba spadají do doby 10 tisíc let před Kristem. Kvásek se pěstoval a uchovával od doby bronzové (3000 let před Kristem).
* K pečení chleba je třeba mít jen žitnou a pšeničnou mouku, vodu, sůl a kmín a dostatek času. Recept najdete například na webu www.kvaskovychleb.cz.
* Nejnáročnější (řemeslně i časově) je založení kvásku. Jednodušší je najít si člověka, která se s vámi o kvásek podělí. Kváskovou mapu najdete na webu http://pecempecen.cz.

Autor: Petr Krňávek

11.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Na Kladensku se zřítilo auto ze třicetimetrového srázu

Kladensko - Kuriozní dopravní nehoda se stala v pondělí po poledni v lesním porostu mezi obcemi Svárov a Podkozí. Auto zde vyjelo ze silnice a mezi stromy se řítilo dlouhým srázem dolů na spodní vozovku pod serpentinou. Vozidlo skončilo pod kopcem na spodní vozovce převrácené na střechu. Starší řidič utrpěl zranění a byl převezen do pražské nemocnice. 

CNN: Pražské vánoční trhy jsou mezi desítkou nejlepších na světě

Praha - Mezi desítku nejlepších vánočních trhů na světě zařadila americká televizní stanice CNN tržiště na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze. Reportér zaměřený na cestování ocenil každodenní otevírací dobu stánků i blízkost obou hlavních tržišť, stejně jako kvalitu zdejších klobás a piva.

Dijsselbloem: Hospodářské problémy Itálie po referendu nezmizely

Brusel - Hospodářská situace v Itálii se po nedělním referendu nezměnila, problémy zůstávají stejné, poznamenal dnes při příchodu na jednání ministrů financí zemí platících eurem šéf této takzvané euroskupiny Jeroen Dijsselbloem z Nizozemska. Podle něho bude muset nová vláda připravit dodatečná opatření v rámci státního rozpočtu na příští rok, aby země dodržela podmínky takzvaného paktu stability. V něm se členské státy eurozóny zavazují nemít natolik vysoké schodky státních rozpočtů nebo vysoké veřejné dluhy, které by ohrožovaly stabilitu eura a zvyšovaly inflaci v zemích platících eurem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies