VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Upéct chleba, to dá práci, redaktor Deníku to zkusil

Zábřeh / REPORTÁŽ/ – Nejradši bych šel spát, ale musím ho jít nakrmit. Má totiž hlad. Ne, nemluvím o svém kocourovi ani o žádném malém členu naší rodiny. Musím jít naposledy nakrmit kvásek, ze kterého zítra upeču domácí chléb.

11.3.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Redaktor Deníku si vyzkoušel, jak se peče chleba.Foto: Martin Krňávek

Kvásek, to je trocha žitné mouky smíchané s vodou. I když to není žádný domácí mazlíček, přesto je živý. Někdo mu dokonce dává jméno. Je plný kvasinek a bakterií, o které je třeba pečovat. Několik dní ho musím krmit a vypěstovat ho dostatek, aby bylo z čeho chleba upéct.

Odkrývám víko džbánu, ve kterém kvásek krmím. Ovane mě zvláštní vůně. Nakyslá, trochu je v ní cítit alkohol. Dole je béžové těstíčko plné malých bublin. Ochutnávám jej, má nakyslou chuť. „To je dobré znamení," říkám si.

Do džbánu přidávám trochu žitné mouky a snažím se vše promíchat. Těsto klade větší odpor, než jsem si myslel. Zaberu trochu víc a špička vařečky mi zůstává v ruce. Mé snažení tak má první oběť.

Džbán s nakrmeným kváskem dávám do tepla pod žárovku. Stejně jako každý jiný živý tvor i můj kvásek potřebuje teplo. Když ho za dvě hodiny přijdu zkontrolovat, původně poloprázdný džbán je plný téměř po vrch. Evidentně se kvásku daří, když tak nabyl.

Druhý den, odpoledne. Konečně můžu zadělat na chleba. Jak postupně do mísy ke kvásku přidávám mouku, míchá se mi čím dál hůř. „Zamíchat pořádně těsto dá vážně dřinu," říkám si asi po pěti minutách, když se začínám potit a bolí mě ruka. „Máš to moc hustý, přidej tam vodu," radí mi bratr Martin, který už má s pečením chleba zkušenosti. Z těsta formuji dva malé bochánky. Teď budou u topení několik hodin kynout.

Je osm hodin večer, můžu začít péct. Podobně jako vedení kvásku je i pečení chleba tak trochu alchymie. Několikrát během hodiny musím střídat teplotu v troubě. Každou chvíli navíc chleba vytahuji a potírám slanou vodou, aby se na povrchu vytvořila hezká kůrka. Trochu spálené prsty od horkého plechu ale za výsledek stojí.

Za pár desítek minut se kuchyní line vůně čerstvě upečeného chleba. Výsledkem několikadenního snažení jsou dva malé, hnědobéžové pecny. Když je rozříznu, jsou tmavé. Není to ale díky žádnému barvivu, zařídila to žitná mouka. Můj chleba krásně voní a chutná lépe, než ten ze supermarketu. A taky víc zasytí. Místo čtyř krajíců si stačí namazat dva.

„Dřív chleba chutnal úplně jinak než ten dnešní z obchodu. A taky vydržel týden i déle," vzpomíná moje teta na své dětství. Tehdy na statku na vesnici, odkud pocházela babička, pekli chleba pravidelně. Musím jí dát za pravdu. Domácí chleba je prostě lepší.

Chalupě, kde bydlel můj děda, se zase říkávalo U Pekařů. Snad mi trocha toho pekařského řemesla v krvi zůstala.

Jak upéct chleba?

* Počátky pečení chleba spadají do doby 10 tisíc let před Kristem. Kvásek se pěstoval a uchovával od doby bronzové (3000 let před Kristem).
* K pečení chleba je třeba mít jen žitnou a pšeničnou mouku, vodu, sůl a kmín a dostatek času. Recept najdete například na webu www.kvaskovychleb.cz.
* Nejnáročnější (řemeslně i časově) je založení kvásku. Jednodušší je najít si člověka, která se s vámi o kvásek podělí. Kváskovou mapu najdete na webu http://pecempecen.cz.

Autor: Petr Krňávek

11.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čech odsouzený v Súdánu se vrátil do vlasti, přivezl ho Zaorálek
3 4

Zpátky doma. Čech Petr Jašek byl propuštěn ze súdánského vězení

Moderátor Jimmy Kimmel
AKTUALIZOVÁNO
12

Předávání Oscarů: Nejlepším filmem je La La Land. Ne! Moonlight

Bouřlivák Johnny Cash přežil bitku s pštrosem i požár národního parku

/VIDEO, FOTOGALERIE/ - Přízvisko legenda si dnes vysloužil kdekdo. Ovšem Johnny Cash jí doopravdy byl. Napsal přes 1500 písní a v žebříčku Billboardu mu figuruje zhruba obdobný počet hitů jako Ro-lling Stones. Muž v černém vypil tisíce lahví alkoholu, vyzkoušel všechny drogy, zapálil národní park, napadl ho pštros a celý život ho strašila předčasná smrt jeho bratra. V neděli by oslavil 85. narozeniny.

Šéfové stran: ANO směřuje k vůdcovskému řízení

Hnutí ANO dnešní změnou stanov, která posiluje pravomoci předsedy, míří k vůdcovskému či autoritářskému řízení hnutí. Shodují se šéfové sněmovních stran. Podobné změny ve svých stranách vylučují, demokratické strany podle nich mají být postaveny na rozhodování kolektivních orgánů.

Extrémní dávka jedu. Kim Čong-nama zabila za 20 minut

Bratr severokorejského prezidenta Kim Čong-nam zemřel během 15 až 20 minut od chvíle, co byl 13. února na letišti v Kuala Lumpuru otráven. Paralyzoval ho silný neurotoxin, jak vyplývá z výsledků pitvy, které včera zveřejnil malajsijský ministr zdravotnictví. Krátce předtím úřady oznámily, že letiště v Kuala Lumpuru je zcela bezpečné, bez jakýchkoli stop po jedu.

HMD Global po 17 letech vzkřísila legendární Nokii 3310

Finská společnost HMD Global, která vyrábí telefony značky Nokia, uvede ve druhém čtvrtletí na trh pokračovatele legendárního tlačítkového modelu 3310. Telefon bez operačního systému přichází na trh téměř 17 let po svém předchůdci a má stát 49 eur, tedy asi 1350 korun. HMD to dnes oznámila před zahájením veletrhu MWC v Barceloně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies