Zápasníkova praneteř, ředitelka Městského muzea v Litovli Zdeňka Frištenská řekla, že výroba sochy, která zápasníka zobrazuje v jeho oblíbené pozici se svalnatýma rukama opřenýma v bok, stála 1,2 milionu korun. Socha je v mírně nadživotní velikosti. Zápasník měřil 186 centimetrů a socha je vysoká 207 centimetrů, aby byly zachovány proporce k podstavci.

Projekt finančně podpořila litovelská radnice a Olomoucký kraj. Další peníze na výrobu sochy přidali sponzoři, například Pivovar Litovel, v jehož zahradě Frištenský trénoval.

Bronzová socha zápasníka Frištenského byla vztyčena před litovelskou sokolovnou u Olomouckého rybníka. Na její stavbu zápasník finančně přispěl. Opodál už stojí busta Jana Opletala, který studoval na místním gymnáziu a byl při protinacistické demonstraci během německé okupace, a socha prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Vybojoval přes deset tisíc vítězství

Silák Frištenský díky obdivuhodné postavě za svého života několikrát pózoval sochařům, kteří podle jeho svalnatého těla vytvořili například sochy antických bohů, což dokumentují dobové pohlednice. „Sochy možná ještě někde stojí, vypátrat se nám je ale nepodařilo. Gustav teď konečně bude mít i svoji vlastní sochu," podotkla s úsměvem Frištenská, která se zasloužila o vydání knihy o svém slavném předkovi. Pořádá také přednášky a další akce, které mají povědomí o Frištenském zvýšit.

Gustav Frištenský se narodil v roce 1879. První zápas svedl v 18 a poslední v 72 letech, vybojoval přes 10.000 vítězství. V roce 1903 získal titul amatérského mistra Evropy. Profesionálním mistrem v řeckořímském zápase se stal v roce 1929. Zemřel v roce 1957, čtyři desetiletí žil v Litovli.