Řidiči kamionů si mohli klidně poklábosit se svými kolegy z opačného konce republiky. V dlouhé koloně, která se táhla od kokorského kopce až na Velkou Dlážku, na to měli dost času.

Kvůli uzavírce frekventované Polní ulice, která je hlavní spojnicí pro auta ve směru od Olomouce na Zlín, v Přerově v pondělí ráno zkolabovala doprava. Emoce šoférů by se daly krájet.

„Vyfoťte to tomu Ťokovi, ať v Praze vidí, jak se tady máme!," rozčiloval se důchodce, který objížděl na kole auta uvízlá v koloně na Velkých Novosadech a radil řidičům, kudy se mají vydat. ¨

„Tudy nejezděte, Polní je zavřená!," upozorňoval nic nechápajícího řidiče kamionu z ciziny.

Ten jen užasle sledoval dění kolem sebe a nevěřícně kroutil hlavou.

Že se na semaforu konečně objevila zelená, bylo pro šoféry téměř zbytečné zjištění. V koloně se totiž stálo nepřetržitě.

„Náklaďák vyjede na zelenou a už nemá kam jet. Teď tady zůstal trčet kamion, který odbočoval. Auta, co měla zelenou, se ani nemohla vydat směrem k nádraží," vylíčil jeden z důchodců Karel Šišák, který sledoval dění na křižovatce ulic Komenského, Kojetínská a Velké Novosady.

Desítky minut na kokorském kopci

Na uzavírku Polní nejvíce dopláceli lidé, kteří se ráno potřebovali dostat do práce.

Někomu se podařilo prokličkovat městem za dvacet minut, jinému to trvalo i tři čtvrtě hodiny.

„Před šestou jsme vyjížděli z Olomouce a dvacet minut trčeli jen v koloně na kokorském kopci. Zablokované je celé město, protože se náklaďáky sbíhají do jednoho pruhu. Tím pádem je ucpané celé město – od nádraží až po centrum," popsal řidič Josef B., který mířil z Holešova přes Přerov.

Vynalézaví šoféři se sice pokoušeli najít rychlejší trasu průjezdu městem, ale příliš úspěšní nebyli.

Řidiči, kteří se vydali přes nábřeží R. Lukaštíka nebo Osmek, si nepomohli, protože nakonec stejně všichni skončili na kruhovém objezdu u Strojaře.

Situaci v pondělí ráno monitorovali policisté i strážníci.

„Zaměřili jsme se hlavně na nábřeží Edvarda Beneše, kudy vede objízdná trasa. Auta totiž stála v zákazech zastavení a mnozí tudy měli problém plynule projet," přiblížil zástupce ředitele Městské policie v Přerově Miroslav Komínek.

„Problémová místa ve městě pravidelně kontrolují policisté z dopravního inspektorátu a v případě nutnosti budeme vysílat na místo hlídky, aby dopravu regulovaly ručně," doplnila také mluvčí přerovské policie Miluše Zajícová.

Od Olomouce přes nábřeží

Frekventovaná Polní ulice v Přerově se spravuje z důvodu špatného technického stavu – motoristé si stěžují nejen na vyjeté koleje, ale i nerovnost vozovky. Silnice trpí pod náporem projíždějících kamionů a nákladních aut už dlouhodobě a naposledy prošla opravou před čtyřmi lety.

„Vozovka projde výměnou obrusné a ložné asfaltové vrstvy o celkové tloušťce 120 milimetrů. Součástí investice za 2,3 milionu korun je i obnovení vodorovného dopravního značení," upřesnil Radomír Zapletal ze Správy silnic Olomouckého kraje.

Uzavírka silnice potrvá až do 27. listopadu. Řidiči ve směru od Olomouce či Lýsek mohou využít objízdnou trasu přes Velkou Dlážku a nábřeží Edvarda Beneše.

„Odtud se pak napojí na Tržní a Polní. Auta ve směru od nádraží budou moci směřovat do cíle po volném jízdním pruhu spravované silnice," uzavřela Iva Ratiborská z přerovského magistrátu.