VYBERTE SI REGION

V Prostějově už se mrskají kapři, z kádí vám ale vyloví i sumce či amura

Prostějov – „Jůů, dívej, jak se mrskají," nakukovaly děti během středy do kádí s rybami. Plácání, rozjařené děti kolem vany a štědrovečerní pochutnání. S příchodem svátků se v prostějovských ulicích objevují kádě s rybami.

20.12.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
10 fotografií
Prodej kaprů v Prostějově

Prodej kaprů v ProstějověFoto: DENÍK/Martina Greplová

Na dračku jde samozřejmě nejvíce kapr. Ten se na Vánoce prosadil až ve 20. století, poprvé jej ale na Vánoce podle legendy lidé ochutnali již ve středověku, a na štědrovečerní stůl patří jako tradiční symbol křesťanství dodnes.

„Bez kapra by to na Vánoce nešlo, plave nám ve vaně, a má to svou atmosféru. Akorát sestra ho nechce jíst, jen se na něj ráda dívá, jak si plave," prozradila na šestiletou Verunku její patnáctiletá sestra Klárka.

Prodej kaprů v ProstějověNěkteří prodejci patří k Vánocům, stejně jako samotný kapr, a lidé je najdou každý rok na stejném místě.

„Prodáváme tady už dvacet let, ještě máme jednu prodejnu u Tesca. Máme dovozce z Tovačova, který vozí každý den čerstvé ryby," nechala se slyšet Kamila Špičáková, která s manželem prodává ve stánku na ulici Wolkerova, naproti hasičské zbrojnice.

„Dnes je to ještě slabé, bylo zde zatím tak sedmdesát lidí, daleko silnější, je to obvykle 21., 22. a 23. prosince, to je pozdvižení," řekla Kamila Špičáková.

„Bylo by možné, aby mi tady kapra zabili a vykuchali?" ptá se paní u stánku, kde kromě tradičních šupináčů prodávají také amura, sumce, lína, tolstolobika či pstruha lososovitého.

„Prodáváme kapra zabitého, s šupinami i bez šupin, oddělíme hlavu, rozpůlíme jej, vykucháme," popsal, co vše s kaprem zákazníkům udělají na přání Ladislav Špičák.

Ceny se od loňska nezměnily V nabídce je kapr první třídy do 2,3 kilogramů a kapr výběr nad 2,3 kilogramu.

„Prodáváme pořád za stejnou cenu, zde na Wolkerové i u Tesca seženete kapra první třídy za 85 korun a kapra výběrového za 94 korun," řekla Kamila Špičáková.

Již od počátku prosince jsou kapři k mání také u Centra myslivosti a rybaření na Plumlovské, kde vám kapry, amury a tolstolobiky také stáhnou z kůže, očistí, vykuchají a naporcují.

Kapr na modro podle výživové poradkyně Ilony Pánkové

Suroviny potřebné na přípravu 1 porce:

• 150 g kapra (vhodnější je bez šupin)

• 50 g mrkve

• 50 g celeru

• 50 g petržele

• 100 g cibule

• divoké koření – pepř, bobkový list, nové koření, tymián

• sůl, cukr, ocet

Pracovní postup:

Kapra zakoupíme pokud možno bez šupin, díky tomu se nám na konci tepelné přípravy zbarví modře, odkud pramení jeho název. Pokud máme kapra se šupinami, dbáme na to, abychom nepoškodili při čištění jeho kůži.

Očištěného kapra nakrájíme na jednotlivé porce o váze cca 150 g. Osolíme, pokapeme citronem a necháme cca 30 minut odležet. Do velkého hrnce dáme vařit vodu, přidáme nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu s cibulí nakrájenou na kolečka. Nasypeme divoké koření, osolíme a zalijeme octem. Je potřeba vytvořit silný a výrazný vývar, proto nemusíme použít mnoho vody. Necháme vařit 20–30 minut.

Do takto vzniklého vývaru, který udržujeme těsně pod bodem varu (nesmí nám divoce probublávat) vkládáme porce kapra, kterého povaříme 15–20 minut.

Mezitím si svaříme trochu octa s cukrem, naředíme vývarem a při servírování jím můžeme kapra lehce polít.

Autor: Martina Greplová

20.12.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dům U zlatého orla na náměstí Svobody. Majitelé chráněných památek v Brně volí jejich odstranění ze seznamu památek. Usnadňuje jim to úpravy domů. Památkářům se takový postup ale nelíbí.
8 7

Brno přišlo o 23 památek. Kvůli administrativní chybě

Hodný doktor, ale kritický komunální politik Jiří Biolek zpochybnil pověst Aleny Dernerové jako senátorky a kandidátky. „Velmi mě zklamal,“ řekla Dernerová.
1

"Ona selhala!" - "On manipuluje!" Biolek zaútočil na Dernerovou jako Trump

Eiffelovu věž čeká „plastika". Za osm miliard

Nepřehlédnutelný symbol Paříže čeká dlouhá a nákladná rekonstrukce. Trvat by měla až do roku 2025 a stát 300 milionů eur, v přepočtu tedy přes osm miliard korun.

Šamanka z dob lovců mamutů dostane tvář. Vědci vytvoří bustu s lidskými vlasy

Brno – Brněnští vědci pracují na jedinečném projektu. Vytváří bustu tisíce let staré šamanky na základě kostry z Dolních Věstonic.

Poláci utratili drůbež. Ptačí chřipka je v sousedství

Královéhradecko /FOTOGALERIE/- Kurníky u sousedů osiřely. Náchodští jsou ve střehu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies