Přichystalova 70 v Olomouci není adresa, která by lákala k návštěvě.

Dva roky nefunguje výtah, panelový dům je ve špatném technickém stavu.

Lokalita patří k sociálně vyloučeným, což zkoušeli napravovat terénní pracovníci i Školička Khamoro.

Radnice si však přála řešit situaci rázněji a z budovy se rozhodla udělat nájemní bytový dům pro seniory.

Současné obyvatele, většinou neplatiče nájemného, na podzim přesune na nedalekou Holickou 51, kde jsou nyní holobyty. I tam mají být kvalitnější bytové jednotky.

Z osmdesátky bytů 0+1 a 0+2 u křížení Přichystalovy a Rybářské je obsazená necelá polovina, podle zástupců města proto nebude se stěhováním obyvatel problém.

„Úbytek obsazených bytů je nastartován dlouhodobě. Většina nájemníků je o tom od pracovníků magistrátu informována. Budou se moci nastěhovat do kvalitnějších bytů v Holické 51, je to v jejich zájmu," sdělil náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs.

Dům s holobyty v Holické ulici číslo 51 v Olomouci

Zdevastovaný dům s holobyty v Holické ulici číslo 51

Nemyslím si, že Holická vydrží

Všichni z Přichystalovy 70 o tom však nevědí, navíc Holická se nezdá být nutně lepším místem.

„Z města nám nikdo nic neřekl, ani úředníci. Odvolávají se jeden na druhého," nebyla si jedna z obyvatelek jistá tím, co přijde.

„Na Holické jsem bydlela, pak nám přišel papír, že půjdem na Přichystalovu, a pak zpátky. Jak to tam má vypadat, nevím. Radši bych zůstala tady. Děti si neměly kde hrát a pole vedle domu hrozně prášilo," dodala. Za byt se společnou toaletou a studenou vodou platila něco přes tři tisíce, v Přichystalově má za dvojnásobek k solidnějším podmínkám i balkon.

Že by se ale přestavěné holobyty dlouho udržely, tomu nevěří. Leda by se zřídila vrátnice a přísný dozor.

„Měla by platit večerka, a to bez výjimky pro všechny. Bylo tam slyšet, i když někdo zatloukal hřebík, natož když se popíjelo. Nemyslím si, že Holická vydrží," domnívá se starší žena, která kvůli soukromí nechtěla uvést své jméno.

Nastal čas, řešit to radikálněji

Jak se bude dařit plán města naplnit, se začne ukazovat na podzim, kdy má dojít k velkému stěhování.

„Vznikla zde poměrně velká koncentrace sociálně slabších skupin obyvatel. Negativní jevy s tím spojené se město ve spolupráci s neziskovými organizacemi snažilo řešit preventivními programy. Dlouhodobě se to ale nedařilo. Rada města rozhodla, že nastal čas, abychom situaci řešili radikálněji," zmínil Šnevajs.

Šedesát bytů, osm bezbariérových

Ve hře byl prodej nebo rekonstrukce domu. Vyhrála oprava.

„Nezatíží rozpočet města. Dům se převede do majetku akciové společnosti Správa nemovitostí Olomouce, která z vlastních peněz provede rekonstrukci na malometrážní byty. Bude komplexní včetně zateplení, opravy rozvodů a výtahů," uvedl náměstek k přestavbě za pětatřicet milionů korun.

Vznikne šestapadesát bytů, převážně 2+kk. Osm jich bude bezbariérových. Ve spolupráci se správou nemovitostí chce město byty nabízet především starším Olomoučanům. Nájemní bydlení má fungovat od příštího roku.

Holickou 51 město opraví za skoro sedm milionů korun, přičemž čtyřicet procent bude evropská dotace. Pod jednou střechou tam bude působit Charita Olomouc a terénní pracovníci sociálního odboru magistrátu.

„Bude tam i školka Khamoro, která dlouhodobě přispívá ke zklidnění situace," doplnil Ladislav Šnevajs.

Za zdemolovaný byt nový?

V diskusi na webu Olomouckého deníku sklidilo rozhodnutí města opravovat patnáct let staré holobyty negativní kritiku.

„Když si vymlátím okna na domě, rozmlátím vrata na třísky a budu vyhazovat odpadky oknem, taky mě radnice zrekonstruuje dům?" ptala se čtenářka Majda.

Primátor Martin Novotný ovšem takové názory vyvrací, noví obyvatelé se podle něj budou k vybavení chovat lépe.

„Lidé, kteří jezdili kolem Holické, měli představu, že akce se dělá pro stejnou cílovou skupinu. Je to však spíše pro ty, kteří mají sociální problémy, nikoli pro ty, kteří by likvidovali zařízení a demolovali byt," reagoval Novotný.