Hnutí vzniklo přibližně před dvěma měsíci, jeho členové však zástupcům výstaviště posílali připomínky už dříve.

„Výsledkem ale byla nula. Proto jsme se rozhodli ozvat se i někomu jinému a domluvili jsme si schůzku s náměstkem primátora Janem Holpuchem. Čeká nás i schůzka s ředitelem výstaviště Jiřím Uhlířem, od které čekáme víc než každoroční e-mailovou odpověď pro nespokojené návštěvníky," věří v posun v komunikaci Daniel Bradáč z občanského sdružení Zachraňme-Floru.cz .

Zatím jim jde o to, aby výstavy dostaly pohlednější tvář.

„Rádi bychom dosáhli odstranění šíleností jako jsou popelnice v záhonech nebo experimentování s výsadbou na hlavní aleji," nastínil Bradáč obsah schůzky.

Takové věci by podle něj mělo být možné změnit okamžitě.

Plakát sdružení Zachraňme Floru

Plakát sdružení Zachraňme Floru. 

Alej bez stánků = výpadek dva miliony

Daniel Bradáč bydlí od parku pár minut a výstavy tak pravidelně sleduje. Nevyhne se přitom srovnávání s dobou od 60. do 80. let, kterou ve sdružení považují za vzor.

„Dnes je to neskutečná ostuda, s tou starou se to nedá vůbec srovnat. Nevadí nám tolik málo květin, jako nepořádek a množství stánků nesouvisejících s tématem výstavy. Spočítali jsme si při průměrné ceně jednoho stánku, kolik by Flora musela sehnat peněz, aby nahradila výpadek v rozpočtu a zjistili jsme, že to nejsou žádné šílené miliony," kritizoval člen sdružení přítomnost prodejců všemožného zboží od kuchyňských mixérů po bublifuky.

Pokud by se odsunuly stánky z hlavní aleje,  sdružení Zachraňme-Floru.cz odhaduje, že by šlo o výpadek jednoho až dvou milionů korun. Budou proto diskutovat s radnicí, zda se podobné peníze pro výstaviště do budoucna nenašly.

„S ředitelem Flory chceme zase probrat, zda musí vystavovatelé platit za metr čtvereční stejné peníze, jako například prodejce autopotahů," doplnil Bradáč.

Byl by rád, kdyby se mezi městem, výstavištěm a sdružením podařilo nastartovat dialog.

Ředitel: Nejde to mávnutím proutku

Ředitel Flory aktivitu vítá, připomněl však, že některé změny nemohou přijít ze dne na den.

„Je dobře, že se o Floru veřejnost zajímá a určitě je možné, že bychom mohli do budoucna spolupracovat. Je však třeba se sejít a vysvětlit si některé věci. Něco je vinou historických souvislostí a nelze to změnit mávnutím kouzelného proutku. Naší prioritou je teď stavba pavilonu A, něco lze spravit přístupem, pak jsou ale věci týkající se plánování a investic," řekl Jiří Uhlíř.

Přítomnost nejrůznějších stánkařů pomáhá Floře výstavy pořádat.

Připomněl to i náměstek olomouckého primátora Jan Holpuch, jenž má akciovou společnost se stoprocentní majetkovou účastí města ve své kompetenci.

„Výstaviště se bude určitě opírat o ekonomické argumenty. Expozice stojí spoustu peněz a je potřeba na ně vydělat. Je samozřejmě potřeba hledat rovnováhu a zasahovat do prostor výstavy rozumně. V této situaci bez pavilonu A se kompromis hledá hůř," zmínil Holpuch.

Primátor: Nové Áčko musí situaci zlepšit

S některými argumenty sdružení souhlasí a je zvědavý, s čím na setkání přijdou.

„Nevnímám to tak, že by to byla aktivita primárně namířená proti Floře nebo městu. Budeme hledat prostor pro komunikaci," dodal náměstek.

Podotkl, že květinové výstavy jsou zcela v režii Flory a že město si u společnosti objednává veřejné služby jako například sečení trávníků v parcích, což pro ni znamená příjmy v desítkách tisíc korun.

Vedení města očekává s dokončením pavilonu A zásadní změnu.

„Od vedení Flory budeme chtít po rekonstrukci koncepci nového fungování výstaviště. ´Áčko´ musí situaci zlepšit, jinak by nemělo smysl investovat do něj stovky milionů korun," sdělil primátor Martin Novotný. ¨

Místo trvalek písek a palmy

Snahy sdružení vítá, připomíná však, že je třeba mít na mysli, že současná situace je provizorní.

Takový je i stav záhonů uprostřed hlavní aleje, v nichž se po rekonstrukci promenády objevil plevel a vyprahlá půda.

Před letní výstavou byla v plánu výsadba trvalek, to se však nestihlo a záhony dočasně překryl písek s palmami uprostřed.

„Chtěli jsme mít do výstavy hotovo, bohužel byly dovolené a nepodařilo se to. Zároveň čekáme na vyjádření památkářů, protože záhony budou v jiném pojetí než ty současné," vysvětlila provozní náměstkyně výstaviště Naděžda Krejčí.

Proměna by podle jejích slov měla přijít brzy.

K podobě výstav by chtělo aktivně přispět i sdružení Zachraňme-Floru.cz. Jeho plánem je domluvit se na možnosti udělat si na některé z příštích akcí vlastní záhon.