I když hladiny potoků a řek se nijak dramaticky nezvedají, starostové a hasiči potřebují vědět, zda a jak stoupají.

Na mosty proto namontovali soustavu sond, které jim dodávají data o stavech na tocích.

Sotva začaly fungovat, někdo je ukradl.

„Sledujeme předpovědi počasí, a když slyšíme o srážkách, nejsme v klidu. O sondy jsme přišli v tu nejméně vhodnou dobu," reagovala starostka Majetína a předsedkyně Mikroregionu Království Miroslava Zavadilová.

Obce mikroregionu na konci minulého roku dokončily protipovodňový systém, jehož součástí jsou čtyři sondy na mostních konstrukcích, které informují starosty a hasiče o tom, kolik vody protéká korytem a upozorní, když hladina vystoupá na povodňový stupeň.

„Umístili jsme je ve Velkém Týnci, v Dubu nad Moravou a dvě jsme instalovali v Blatci," uvedla starostka.

Dvě sondy, na mostech přes Moravu v Bolelouci a přes mlýnský náhon Morávky u Blatce, někdo koncem května ukradl.

„Systém se od zimy vylaďoval. Sotva bylo všechno připraveno, fungovalo zcela bezchybně, sondy někdo ukradl," zlobila se starostka.

Nové zařízení bude do dvou měsíců

Obec už objednala nové zařízení a do dvou měsíců by měřiče mohly být zpátky na mostech. Mikroregion to bude stát bezmála 80 tisíc korun.

„Nechápu, jak někdo může být tak bezohledný. Zařízení slouží k ochraně lidí a majetku v případě povodně!" poukazovala Zavadilová.

Vloni vandalové vyřadili z provozu i důležitou sondu v Příkazích-Hynkově.

„Sonda byla zničena a ukraden solární panel. Ještě vloni jsme instalovali novou, modernější technologii," uvedl Jan Langr, vedoucí odboru ochrany olomouckého magistrátu.

Data ze sondy v Hynkově jsou k dispozici na webu www.hladiny.cz.

Ve středu dopoledne se hladina Moravy v Hynkově pohybovala pod 140 centimetry – prvního stupně v tomto místě dosáhne, když překročí 210 centimetrů.