Cesta ojedinělé sbírky sto šestnácti originálních Muchových plakátů, kterou léta sbírala naše tenisová legenda Ivan Lendl, byla dlouhá. Kolekce dorazila do Prahy z amerického Connecticutu už minulý pátek a včera byla její instalace v upraveném prostoru galerie dokončena. V této podobě bude vystavena vůbec poprvé. „Kvůli dvěma mimořádně rozměrným dílům se doprava musela rozdělit," líčí správce sbírky Richard Fuxa. „Jedna část putovala přes Londýn, druhá přes Lucemburk. Jejich bezpečnost byla jištěna dvěma zásahovými vozidly a samozřejmě ochrankou."

Lendl sbírá Muchu už třicet let

Ivan Lendl sbírá plakáty slavného českého malíře Alfonse Muchy už od 80. let, jak sám říká, „jako vzpomínku na rodnou vlast". Podle něj schází ve sbírce tři plakáty, po jednom se marně pátrá už leta, dva jsou v New Yorku a Hamburku. Z tenistova bydliště v Connecticutu se téměř kompletní Muchova plakátová tvorba vydávala „do světa" jen výjimečně. Pražští návštěvníci nyní mají tu čest vidět více než 150 artefaktů, mezi něž patří zejména Muchovy plakáty a také kalendáře, dekorativní pohlednice a obaly na potravinářské výrobky. Připravena je i exkluzivní vázaná publikace, která nese stejný název jako expozice. Třísetstránkovou knihu sestavil někdejší šéfkurátor Galerie hlavního města Prahy Karel Srp.

Kvalitní reprodukce

Organizátoři nechali také všechny plakáty vyfotit ve vysokém rozlišení a upravili je, aby bylo možné ve stejné kvalitě zhotovit reprodukce originálů. Z výstavy si proto bude moci každý zájemce odnést za příslušnou cenu kvalitní kopii originálu nebo šátek s Muchovým plakátovým motivem. „Na českém trhu existují Muchovy malby na řadě věcí, například kalendářích, nejsou ale vždy dobré. Kvalita reprodukce, kterou nabídneme my, veřejnost určitě osloví," věří Richard Fuxa, který má s Lendlem obchodní dohodu opravňující ke správě sbírky a jejím zápůjčkám u nás i v zahraničí. Zájem už prý projevila Čína, Rusko a Japonsko, kde se Muchova tvorba vždy těšila velké pozornosti. Není vyloučeno ani putování výstavy po Čechách, v zorném poli je například Ostrava.

Výstava, jejíhož zahájení se v úterý večer zúčastní tenistova dcera Marika, bude otevřena do konce července. 29. dubna by se měl na expozici plakátů, jež v 19. století sloužily hlavně reklamě, přijet podívat i majitel Ivan Lendl.

Kdo byl… Alfons Mucha

Alfons Mucha (1860-1939) vytvořil během svého života 119 originálních plakátů, výstava jich představuje 116. Ivan Lendl je sbírá od 80. let, kdy se v roce 1982 prostřednictvím daviscupového trenéra Jana Kukala seznámil s malířovým synem, spisovatelem Jiřím Muchou. Jeho soubor dnes čítá více než 150 kusů. Podle odborníků se ceny Muchových plakátů pohybují mezi 200 tisíci a milionem korun. Výstava je otevřena do 31. července denně od 10 do 19 hodin.