Po celý rok se k příležitosti dvoustého výročí založení Moravského zemského muzea představují měsíc po měsíci všechna odborná oddělení. „Nyní se představuje Botanické oddělení. V srpnu je vystřídá oddělení dějin hudby,“ řekla mluvčí komunikace a marketingu Moravského zemského muzea Lucie Horáková.

Nejstarší zápisy v inventáři botanických sbírek z roku 1813 jsou o čtyři roky starší než Moravské zemské muzeum, které se původně jmenovalo Františkovo. V současné době sbírka obsahuje kolem milionu položek.

Redakce má k dispozici fotografie pracovníků bez roušek z uvedeného dne. Záměrem článku ovšem bylo upozornit na případnou systémovou chybu, nikoliv vyvolat nenávistné reakce vůči konkrétním pracovníkům. Proto fotografie nejsou uveřejněny. Ilustrační foto
Kontrola stánkařů na Zelném trhu: inspekce se zaměřila na falšování země původu

Herbář muzea je s tímto počtem třetí největší v České republice. „Nejvíc si vážíme typových položek, tedy takových, podle nichž bylo vytvořené jméno druhu,“ sdělil kurátor botanického oddělení Karel Sutorý.

Na výstavě mohou zájemci vidět bylinář botanika Pietra Andrea Mattioliho, který doslova překypuje sušenými lisovanými cévnatými rostlinami, houbami, lišejníky a mechorosty. Dále si mohou prohlédnout staré dřevěné modely hub řezbáře Josefa Rulíška. Nechybí ani plechová botanická torna, která se používala až do začátku minulého století pro sběr botanického materiálu, stejně jako lis na sušení rostlin.

Součástí botanického oddělení je také houbařská poradna v Biskupském dvoře, založená roku 1967. „Lidé se tam často chodí za malý poplatek poradit o houbách. Službu využívají po celý rok každé pondělí a úterý,“ sdělila kurátorka oddělení Svatava Kubešová.

Botanické oddělení v minulých letech organizovalo výstavu Zelená krása mechorostů aneb jak se státi bryologem, která putovala po šestnácti muzeích v České republice. Kurátoři pořádají bryologické víkendy zahrnující exkurze a pozorování mechorostů nebo se podílejí na výstavách čerstvých hub.

Lídlův dům na Zelném trhu v Brně.
Chátrající Lídlův dům opraví za sto milionů. Nádvoří zaplní vertikální zahrada

Moravské zemské muzeum je druhá nejstarší a nejrozsáhlejší instituce v zemi. Zároveň největší i nejstarší muzeum na Moravě. Vzniklo v Brně dekretem císaře Františka I. v roce 1817. Původně se proto jmenovalo Františkovo muzeum.

LENKA JEBÁČKOVÁ