Robert Bloch (1917 až 1994) ke známému hororu proslaveného především scénou vraždy ve sprše, který vyšel v roce 1959, později dopsal ještě dvě pokračování - Psycho II (1982) a Psycho House (1990, česky vyjde jako Psycho III). Nezávisle na těchto dalších knihách vzniklo několik dalších filmových verzí: Psycho II (1983), Psycho III (1986) a Psycho IV: Začátek (1990). A kritikou zavržený a komerčně neúspěšný remake původního Hitchcockova filmu (1998).

Ze srovnání knihy a filmu podle odborníků vychází v tomto případě literární předloha hůře. Nesmrtelnou ji však učinil film s Anthony Perkinsem v hlavní roli. Vypráví o mladé ženě Marion, která odcizí zaměstnavateli větší částku peněz a uprchne s nimi z města. Na útěku za milencem se na noc zastaví v motelu.

Na pokojích je sice znát, že zde nebývá příliš mnoho hostů, ale majitel, Norman Bates, působí jako docela hodný člověk, byť se zdá trošku zvláštní… Pak se ale Marion dovídá, že spolu s Normanem žije v domě tyčícím se ve svahu za motelem i jeho matka. Netrvá dlouho a setká se s ní. A pak ve sprše i s velkým řeznickým nožem. Smrtelné napětí stoupá, až nakonec vyústí ve strašný a nevyhnutelný závěr.

V roce 2013 kabelová televize A&E odvysílala seriál Bates Motel, který je prequelem k původnímu Blochovu Psychu a odehrává se v současnosti. Seriál vypráví příběh rodiny Batesů ještě předtím, než Norman zabil svou matku a začal v Psychu vraždit ženy. Série se zařadila mezi ty nejsledovanějších na kabelových televizích a v současné době je po velkém úspěchu prodloužena již pro třetí sezónu. Vysílací práva jsou prodána do 26 zemí - Česká republika mezi nimi zatím chybí. Přesto i čeští diváci seriál obdivují, na stránce www.cfsd.cz získal 78 procent.