Willi Huttig (1909 – 2001) pocházel z významného rodu regionálních fotografů. Jeho pradědeček už v roce 1884 založil v Chodově fotoateliér. „Procházel jsem stará čísla časopisů, které vydávají chodovští vysídlenci, a v těch zhruba patnáct let starých jsem narazil na zmínku o tom, že zemřel tento fotograf," přiblížil chodovský městský historik Miloš Bělohlávek, jak se zrodil nápad výstavu uspořádat. „Došlo mi, že jeho práci znám, protože ve sbírkách pohlednic a fotografií, které mám, je celá řada signována právě Huttigem," pokračoval v líčení.

Po válce odešel fotograf s americkou armádou a několik let vedl obrazovou redakci armádního časopisu Stars and Stripes (Hvězdy a pruhy). Poté natrvalo zakotvil v hornobavorském Starnbergu, kde roku 1948 založil nový ateliér. „Začal jsem tedy pátrat právě ve Starnbergu a narazil jsem na jeho syna a městského archiváře, neboť pozůstalost Williho Huttiga spravuje archiv města Starnberg," popsal Bělohlávek.

Oba vyšli městu maximálně vstříc, Chodov dostal práva ke kompletní sbírce a nyní už se domlouvá konkrétní podoba chystané výstavy. Její vernisáž v galerii U Vavřince je v plánu v létě v době Vavřinecké pouti. „To je největší akce, která se v Chodově během roku koná. Navíc na ni přijíždí desítky bývalých německých obyvatel Chodova, pro které je toto jméno velmi známé, neboť všichni předváleční obyvatelé se fotili v jeho ateliéru," vysvětlil historik.

Willi Huttig převzal chodovský ateliér v roce 1933, o pět let později zaměstnával 15 fotografů v osmi městech našeho regionu. Za své práce získal řadu mezinárodních ocenění, např. v New Yorku, Londýně nebo Chicagu. Proslul především jako krajinář, učarovaly mu zejména Alpy. V poválečných letech se proslavil také jako portrétista, fotografoval i světové celebrity, třeba Elvise Presleyho. Chodovská výstava představí tuto osobnost jako celek, tedy od počátků v Chodově až po jeho pozdní dílo.