Vítězslav Jareš: Zloději času

Scenárista, producent a spisovatel Vítězslav Jareš vydal svoji novou povídkovou knihu Zloději času. Psal ji několik let a výsledkem je patnáct příběhů ze starého Žižkova s originálními a humornými zápletkami s neočekávanými pointami. „Pokud si myslíte, že znáte starý Žižkov dobře, mýlíte se. Je fantaskní, mysteriózní a daleko poetičtější, než se na první pohled zdá," zní úryvek z anotace knihy, kterou vydalo nakladatelství Anahita. Jako červená nit se všemi příběhy táhne postava tajemného pana Vonka, kniha tak navazuje na tradici českých satirických povídek plných sarkasmů a černého humoru. „Čtenář se při jejich čtení odpoutá od všední reality a ponoří se do fantazijního světa."

Jo Nesbo: Doktor Proktor a konec světa. Možná…

Oblíbený norský autor vydal předposlední díl ze série knih o šíleném, nebo aspoň skoro-šíleném, profesoru Proktorovi a jeho podobně smýšlejících spoluhrdinech. Knihu vydává nakladatelství Jota. „Už jste slyšeli, že konec světa je na spadnutí? A že budeme patrně čelit ohromné invazi z vesmíru? Pokud si chcete všechny ty více či méně pravděpodobné předpovědi ujasnit a hodláte v dohledné době přečíst jen jednu knihu o konci světa, sedminohých peruánských pavoucích, a samozřejmě o Bulíkovi, Líze a doktoru Proktorovi, pak jste tu správně." Možná ano, možná ne, zda si knihu oblíbeného Nesba koupíte, se musíte rozhodnout sami.

Stephenie Meyerová: Hostitel

Další román vydala autorka světového bestselleru Stmívání. V Hostiteli předkládá čtenáři dílo o vytrvalosti lásky a o samotné podstatě toho, co člověka dělá člověkem. Nevítaným hostem je v příběhu neviditelný vetřelec, který vstupuje do mozků lidí. Obětí těchto mimozemšťanů se brzy stává celé lidstvo. „Když vetřelci dopadnou i Melanii, dívka vůbec nepochybuje, že nastal její konec. Potýká se se změtí pronikavých emocí, příliš mnoha smysly, vypjatě živými vzpomínkami. S jednou potíží však vetřelkyně Poutnice nepočítá: předchozí obyvatelka těla se odmítá vzdát vlády nad svou myslí, i když tělo jí už nepatří." Stane se proto, že se obě zamilují do stejného muže… Knihu vydává nakladatelství Tatran.

J. K. Rowlingová: Prázdné místo

První knihu pro dospělé od autorky světově známého čarodějnického učně Harryho Pottera vychází po několika měsících také v České republice. Děj románu Prázdné místo, které vydalo nakladatelství Albatros, se odehrává ve městě Pagford, kde nenadále zesnul čtyřicetiletý Barry Fairbrother. Zdánlivě idylické anglické městečko s dlážděným náměstím a starobylým opatstvím, zůstává v šoku. Za jeho hezkou fasádou totiž zuří tichá válka. „Bohatí válčí s chudými, teenageři s rodiči, manželky s manželi, učitelé se žáky. Pagford rozhodně není tím, čím se na první pohled zdá. Prázdné místo, které po Barrym zůstane v městské radě, se brzy stane katalyzátorem největší války, jakou město zažilo." Na pozadí děje se ve městě odehrávají volby, jejichž součástí je patrné pokrytectví a vášně…

John Green: Hvězdy nám nepřály

Kniha, kterou nakladatel nazývá jako „nejvtipnější smutný příběh" či jako „kniha, která dojala celý svět" vypráví o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou. Dívka se sbližuje se sedmnáctiletým Augustem, jemuž se podařilo tuto nemoc překonat, vyvázl z ní s amputovanou nohou. „Dva mladí lidé se skvěle doplňují, spojuje je navíc originální pohled na život i na chorobu, která je postihla." Milostný příběh a společná cesta zamilované dvojice však končí po několika měsících…

Philip Roth: Nemesis

V dusivém parnu rovníkového Newarku řádí děsivá epidemie, která ohrožuje místní děti zmrzačením, ochrnutím i smrtí. S tímto překvapivým námětem přichází americký spisovatel Philip Roth ve svém nejnovějším románě. Hlavním protagonistou příběhu z léta 1944 ve stínu světové války je energický a svědomitý třiadvacetiletý správce školního hřiště Bucky Cantor, oštěpař a vzpěrač, muž oddaný svým svěřencům a zklamaný sám sebou, protože jej chabý zrak vyloučil z možnosti bojovat po boku svých vrstevníků ve válce. Kniha se soustředí na dilema, které mladíka čeká, když začne obrna sužovat jeho hřiště, a na každodenní příděl tragických událostí, s nimiž se musí vypořádat. Autor klade palčivou otázku, jež proniká všemi jeho posledními romány: Jaká rozhodnutí dokážou člověku od základů změnit život? Jak bezmocný je jeden každý z nás tváří v tvář tlaku okolností?

S výběrem titulů pomohla Zuzana Turňová z Paláce knih Luxor