VYBERTE SI REGION

Marlenka aneb Životné pouť se zázraky: Vyšel příběh o dortu i jeho tvůrci

Frýdek-Místek /ROZHOVOR/ - Marlenka aneb Životné pouť se zázraky, tak se nazývá kniha Moniky Horsákové, která byla vydána u příležitosti deseti let značky Marlenka. Kmotrem se v úterý 19. listopadu stal v ostravském Domě knihy Felix Slováček. Několik okamžiků před samotným křtem se o své pocity podělil pro Deník Gevorg Avetisyan, který stál u zrodu Marlenky ve Frýdku-Místku. „Moc se těším, je to pro mě významný den. Pokřtíme knížku, která je již několik dní v prodeji. Kmotrem je Felix Slováček, kterým byl vždy mým oblíbeným hudebníkem," prozradil.

30.11.2013
SDÍLEJ:

Samotný křest – zleva: kmotr Felix Slováček, Gevorg Avetisyan a autorka Monika Horsáková. Foto: Tomáš Machálek

„Věřím, že knížku budou lidé číst, že o ni bude zájem a lidé tak blíže poznají historii Marlenky. Možní i díky tomu jim budou naše výrobky více chutnat," doplnil Gevorg Avetisyan, který přiblížil i samotnou knihu. „Libí se mi, myslím si, že je kvalitní i materiálem, grafikou, je udělána profesionálně," dodal Gevorg Avetisyan.

Křest moderovala Monika Žídková, která ještě před křtem dala slovo autorce, Gevorgu Avetisyanovi a i Felixi Slováčkovi, jenž pak knížku pokřtil. „Osobně jsem v Arménii poznal mnoho skvělých lidí a muzikantů. Proto je pro mě veliká čest, že jsem byl Gevorgem, se kterým se už nějaký rok znám, přizván, abych pokřtil knížku o zázraku, který on dokázal," uzavřel Felix Slováček.

Čtenář by měl mít pocit, že sedí vedle nás, říká autorka Monika Horsáková

Knížka o Gevorgu Avetisyanovi je již několik dnů v prodeji. Jak probíhala práce na jejím vzniku, to v následujícím rozhovoru prozradila Monika Horsáková.

Monika Horsáková. Jak vlastně vznikl nápad na tuto knížku?
U zrodu myšlenky stál Vladimír Mráz, který pojal ideu, že by natočil o Gevorgu Avetisyanovi film. Jeho příběh mu připadal natolik zajímavý, že ho chtěl zfilmovat. Jako scenáristku mě požádal, jestli bych s Gevorgem Avetisyanem neudělala nějaký sběrný materiál, ze kterého by film mohl vzniknout. Když jsem se do práce dala, tak jsme si uvědomili, že jeho příběh je natolik zajímavý, že by mohla vzniknout kniha hovorů. Tak jsme se rozhodli vydat knížku a na scénáři se bude pracovat na základě vzniklých materiálů. Na knížce jsme pracovali rok.

Jaká byla spolupráce s Gevorgem Avetisyanem?
My jsme se průběžně scházeli a povídali si spolu na různých místech – ve firmě, u něj doma, v parku, před kostelíkem svatého Jošta, který v jeho příběhu hraje svou roli. Setkali jsme se mnohokrát a povídali si o různých věcech. Byl poměrně otevřený a přiznal i věci, které se oněm ještě neví, nemluvil o nich v žádných rozhovorech. Kniha je poměrně útlá, jedna se o hovory, proto jsme nechtěli, aby knížka byla nečitelná. Je to i tom, že když si člověk knížku vezme, tak ji může přečíst jedním dechem. Měl by mít pocit, že sedí vedle nás a poslouchá, jak si s Gevorgem Avetisyanem povídáme.

Jak dlouho jste se vlastně scházeli, než jste se pustila do konečné práce?
Ale knížka vznikala poměrně dlouho, já jsem se do psaní nechtěla pustit hned po druhém či třetím rozhovoru. K nějakým otázkám jsem se ještě doptávala. Také tím, jak jsme střídali prostředí, tak Gevorg Avetisyan doplňoval dané o další historky a příběhy. Devět měsíců jsme si vlastně povídali, pravidelně se scházeli, poté přišla druhá fáze, kdy se vše muselo zpracovat do knihy. Začala tak spolupráce s grafikem, ilustrátorem. Knížka není jen textová, ale jsou tam i hezké ilustrace.

Příběh dortu Marlenka

Dorty se značkou Marlenka začala péct Gevorgova sestra Hasmik Avetisyanová. Z malých pronajatých prostor se cukrářská výrobna na jaře 2005 přestěhovala do objektu bývalé kuchyně Domova důchodců, jejž koupila od města a zmodernizovala.

Rodinná firma začala s výrobou podle staroarménské receptury nejprve v malých pronajatých prostorách, pak se přestěhovala do bývalého domova důchodců ve Frýdku-Místku. To už ale podle šéfa firma Gevorga Avetysiana delší dobu nestačí k pokrytí rychle rostoucí poptávky.

Medové dorty z Frýdku-Místku putují také do Dánska, Polska, Nizozemska, Rakouska, Maďarska a na Slovensko. Zájem o ně ale podle Avetisyana mají také Němci, Rakušané, Švýcaři a Italové nebo Američané.

Gevorg Avetisyan přitom v Česku dlouho nenacházel uplatnění. Svého času dokonce zvažoval návrat do Arménie, odkud ho s celou rodinou vyhnala bída a nezaměstnanost.

Jednou si všiml, že se všude prodává medovník Ukrajince žijícího v Praze. „Vzpomněl jsem si, že jsme doma pekli lepší. Požádal jsem sestru, aby ho upekla," vzpomínal před časem.

Když na dort slyšeli samou chválu, rozhodli se, že ho zkusí péct ve velkém, a že budou prodávat větší kusy a levněji. Otevřít provozovnu pomohly úvěry a dotace. Marlenka dostala ochrannou známku a od té doby jen expanduje.

(zdroj: iDnes)

Autor: Tomáš Machálek

30.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

„Cítíme velkou křivdu," říkají manželé, kteří měli naftu ve své studni

Zdounky – Společně se svou manželkou cítí velkou křivdu a bezmoc poté, co před více než 14 dny zjistili, že jejich do té doby průzračná a kvalitní pitná voda ve studni je kontaminována starou směsí topných olejů. Znehodnocenou vodu nic netušíce několik dní pili.

AKTUALIZUJEME

Zpátky na 'bedně'! Koukalová byla třetí ve sprintu: Je to pozitivní kopanec

Östersund (Švédsko) /FOTOGALERIE/ - Biatlonistka Gabriela Koukalová dojela třetí ve sprintu v Östersundu a poprvé v nové sezoně Světového poháru vystoupila na stupně vítězů. Královna minulé zimy přesně střílela a prohrála jen s vítězkou Marií Dorinovou-Habertovoui z Francie a druhou Finkou Kaisou Mäkäräinenovou.

Policie obvinila souzeného Íránce Zadeha z ovlivňování svědka

Brno – Policie v sobotu obvinila podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha, který je souzený za daňové úniky, že se měl podílet na ovlivňování svědka. Nyní ještě probíhají výslechy. Po poledni to sdělil Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Zadeh je obžalován z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu. V současné době je na svobodě díky vysoké kauci, kterou složil na začátku roku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies