VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dagmar Pecková: Jídlo pro osm lidí sníme ve čtyřech

Severní Čechy, Praha /ROZHOVOR/ - Atraktivní kuchařka nabízí kulinářské zpovědi i osvědčené recepty osobností. Je zde hornista Radek Baborák, dirigenti Jiří Bělohlávek a Libor Pešek, violistka Jitka Hosprová…

7.11.2014
SDÍLEJ:

Mezzosopranistka Dagmar Pecková.Foto: Petr Grimm

Sedmnáct lidí i rozhovorů, dvakrát tolik receptů. Přinášíme úryvek z interview právě s Dagmar Peckovou. Kniha měla pražský křest, k mání by měla být i v severočeských knihkupectvích.

Dagmar, kdy jste se začala motat kolem vaření? A máte vlastně vůbec ráda jídlo?
Dobrý strávník jsem byla už ve školce. Zatímco spolužáci vynášeli guláš v kapsách, já všechno poctivě snědla. Možná to bylo i prostředím, ze kterého jsem pocházela: v naší vesnici jsme měli známého řezníka, dědeček choval králíky, vždy bylo co jíst, a hlavně moje máma skvěle vařila. Nikdy jsem od ní nejedla špatné jídlo, nikdy jsem nenechávala zbytky. To vyžaduji i od svých strávníků aby mě chválili a všechno snědli!

Vařit mě nepouštěla

Koukala jste mamince při vaření pod ruce?
Ne. Máma a v tomhle jsem bohužel stejná chtěla mít vždy vše perfektní. Přitom, aby nás uživila, chodila do dvou zaměstnání, byla na nás totiž sama. A protože neměla moc času, neviděla nás u sporáku ráda. Proto jsem se od ní kuchařské řemeslo nikdy nenaučila. K tomu jsem dospěla jako samouk z různých časopisů a televizních pořadů. V Německu vysílají prakticky denně na různých programech kuchařskou revue, až mi to připadá přehnané i přežité, už by taky mohli objevit nový způsob jak bavit lidi. Ale budiž, já jsem se díky tomu dost naučila… Kde jsem to přestala?

Maminka vás k vaření nepustila.
Jo! A já teď, když se Dorka rozhodne, že mi pomůže, obrátím oči v sloup, jen si povzdechnu. Než to pak uklidím, prostě si to raději dělám sama!
Ale snažím se obrnit. Můj muž zastává názor, že by se naše jedenáctiletá dcerka měla učit, tak dobře. Ono ji to naštěstí stejně vždycky přestane bavit zhruba za pět minut.

Kdy jste vy pocítila touhu sblížit se s vařením?
Když jsem chtěla za každou cenu založit rodinu, když jsem se chtěla stát maminkou, co má děti a k nim tatínka. Nemusím ani říkat, že se mi zpočátku nedařilo. Kolikrát jsem nakoupila drahé, přímo drahocenné potraviny, a nakonec se to nedalo žrát. A to je blbý! Taková šance by se neměla promrhat.
Ale časem se to podalo, hnala mě ctižádost. Řekla jsem si: „Když už mám něco dělat, budu to dělat pořádně. Začala jsem si kupovat časopisy, dodnes si kupuju všecko, co v Německu vyjde, pak sestavuju jídelníčky, a je fakt, že si u nás doma nejednou stěžovali, že nikdy nic neuvařím dvakrát za sebou.

 Kniha měla pražský křest, k mání by měla být i v severočeských knihkupectvích.Jsem kreativní, ale…

Vy jste kreativec!
Ano, jsem kreativní, ale ono jim to vadí! Klaus mi kolikrát řekne, „tohle bylo dobrý, to si, prosím tě, zapamatuj", jenže já už nevím, jak jsem to dělala. Vždy sice vařím podle receptů, ale pak mě najednou něco popadne, přidám tohle, uberu ono, a nikdy to pak není stejné.

Takže nejoblíbenější domácí práce je u vás vaření? Je to tak?
Asi jo, vlastně jediná. Že bych zrovna ráda uklízela, to tedy ne, na to máme lidi.

Kolik času jste ochotná vaření věnovat?
Když jsem doma a mám volno, spoustu. Člověk vypne, nechá za sebou svět opery, divadla, muziky a spadne do úplně jiný díry. Může si u toho myslet, na co chce, může si u toho meditovat. Loni na Vánoce, ačkoli jsem měla jedno angažmá za druhým, jsem upekla šest velkých vánoček, patnáctero druhů cukroví, udělala jsem patnáctero druhů pralinek. Minulé Vánoce jsem měla dokonce 22 druhů, celkem dva a půl tisíce kusů.

Co je to za tradici, pralinky? V souvislosti s Vánocemi jsem o nich ještě neslyšela.
To je moje osobní tradice, prosím! A je fakt, že když je jedli vaši kolegové z televize, kteří tu natáčeli, jeden se mě ptal: „Proč vlastně ještě zpíváte?" No jo, ono je krásný to takhle umět, ale když si vezmete, jaký ingredience v tom jsou, skutečně ty nejlepší z nejlepších tak vám za jednu pralinku nikdo padesát, šedesát korun nedá!

Opravdu jste ve svých úvahách dospěla až k ekonomicko-prodejní analýze produkce pralinek? Připustila jste možnost, živit se jako cukrářka?!
No to pořád říká moje agentka, Jana Mazurová, ta v tom spatřuje naši budoucnost. Ale já si pořád ještě naivně myslím, že moje budoucnost je na jevišti.

Když najdete důvod

Dostáváte se někdy, při svém překotném profesním tempu, k úvahám jak dlouho ještě umělecky působit?
Spoustu kolegyň… odnášeli z jeviště nohama napřed! (pekelný smích) Ale vážně, člověk nesmí zapomenout, proč to chtěl dělat a proč na jeviště šel. Když se vám ten plán ztratí z očí, ať už kvůli rodině, únavě, neúspěchu, jakmile se začnete kontrolovat a svůj projev někam za každou cenu„cpát", je konec. Nejde to. Pokud ale znovu najdete původní důvod, myslím, že to můžete dělat skutečně dlouho.

Vaříte také podle kuchařek?
Ano. Jednou jsem se procházela po Hamburku a najednou zahlédla knížku Marocká kuchyně. Okamžitě jsem na ni vlítla, prolistovala ji a s nadšením zakoupila. V dalším obchodě jsem si pořídila keramickou nádobu zvanou tajine, samozřejmě v největší dostupné velikosti pro 6-8 lidí. Když mě Klaus viděl, jak vleču domů hrnec a kuchařku, jen spráskl ruce.

Jistě jste ho nadšením záhy strhla. Jak se s tajine pracuje?
Musíte mít dobré maso, dáte na ně trošku vody, k tomu cibuli, mandle, skořici, švestky, meruňky, pomerančovou kůru…

Vařím bez tuku

Poklice keramického hrnce má kónický tvar. Díky tomu dochází k cirkulaci páry, proto nemusíte použít tuk. V Africe to dají na rozžhavené uhlíky a jdou spát. Mně stačí 4-5 hodin na velmi nízkém ohni. O nic se nestarám, zpívám si, vůně všech ingrediencí se pomalu míchají do sebe, a když to v podstatě bez práce vyndáte, je maso jak dort! K tomu zalijete kuskus, můžete ho udělat s granátovým jablkem či s mátou, přidáte okurku, piniová semínka. Věříte, že když jsem to přinesla na stůl, připadala jsem si jako Šeherezáda? Skutečná pohádka tisíce a jedné noci… Porci pro 6-8 lidí „sežerem" ve čtyřech, jen se zakouří!

Tento rozhovor i fotografie najdete v knize Jitky Novotné „Když vaří múzy" (vydalo nakladatelství Verzone v listopadu 2014, www.verzone.cz a festival Smetanova Litomyšl sro)

Slavná pěvkyně právě je v USA s filharmonií

Točila se Slovenskou filharmonií, teď baví Ameriku pod taktovkou Jiřího Bělohlávka

česká operní pěvkyně, držitelka Ceny Thálie, světoznámá mezzosopranistka Dagmar Pecková vydala na jaře 2014 výběr ze svých nahrávek písní Mahlera, Wagnera, Beria a Brahmse. Album „Sny" (Dreams) se drží pět měsíců v TOP 10 nejprodávanějších alb klasiky u nás. Pecková dokončila v Bratislavě nahrávku se Slovenskou filharmonií, Supraphon CD vydá zjara 2015.

Úspěšná pěvkyně je právě s Českou filharmonií na listopadovém turné do USA. Představují zde dílo A. Dvořáka Stabat Mater op. 58. Dagmar Pecková se představuje se sopranistkou Lucií Silkenovou, tenoristou Jaroslavem Březinou a basistou Janem Martiníkem pod dirigentským vedením hudebního ředitele a šéf dirigenta České filharmonie Jiřího Bělohlávka. Hostí ji koncertní haly Kalifornie: ve středu 5. listopadu zpívala v Northridge, 9. listopadu pak v Berkeley.

„S Českou filharmonií jsem byla na společném turné naposledy v roce 2007 v Tokiu. Pozvání pana šéf dirigenta Bělohlávka na letošní turné do Ameriky mi udělalo radost. Vždy jde o tvůrčí spolupráci, která ve výsledku reprezentuje naši českou hudbu. Je úžasné podílet se na předávání krás Dvořákovy hudby v zahraničí. Nicméně by mě těšilo úplně stejně i vystoupení s Českou filharmonií v České republice, věřte mi," řekla Pecková s úsměvem.

Zpracovali Radek Strnad a Jitka Novotná

Autor: Redakce

7.11.2014
SDÍLEJ:
Marine Le Penová a Emanuel Macron
1 5

Le Penová, nebo Macron? Francouzským adolescentům se nezavděčil ani jeden

Premiér Bohuslav Sobotka během rozhovoru Deníku.
26 12

Sobotka počká na Babišovo vysvětlení do konce dubna, pak rozhodne

Česká reprezentace na úvod porazila Finsko

Vítězstvím 3:2 nad Finskem vstoupili čeští hokejisté do závěrečného turnaje Euro Hockey Tour, kterým jsou Carlson Hockey Games v Českých Budějovicích. Druhý zápas odehraje náš národní tým v sobotu proti Švédsku (17).

Nejvyšší soud zrušil rozsudek nad Dalíkem kvůli právní kvalifikaci

Nejvyšší soud zrušil odsuzující verdikt nad lobbistou Markem Dalíkem poté, co vyhověl jeho dovolání i dovolání šéfa žalobců Pavla Zemana. Případ vrátil pražskému vrchnímu soudu, který Dalíka poslal na čtyři roky do vězení za pokus o podvod. Odvolací soud bude muset znovu přezkoumat právní kvalifikaci, na jejímž základě byl odsouzen. Oznámil to předseda trestního kolegia NS František Púry. Podle něj může soud trest zmírnit, ponechat stejný i zpřísnit.

Policie zatkla ve vládní čtvrti v Londýně muže ozbrojeného noži

V britské vládní čtvrti v Londýně došlo ve čtvrtek 27. dubna k incidentu, při němž policie zadržela muže, jenž byl ozbrojen dvěma noži. Informovala o tom BBC. 

DOTYK.CZ

Hašek vysvětluje Bubníka: každý autor má svůj rukopis

Bývalý brankář a současný podnikatel Dominik Hašek obhajoval na facebookových stránkách svého nápoje Smarty Drink reklamu s nekrologem Augustina Bubníka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies