„Aktuální návštěvnost předčila naše očekávání více než dvojnásobně a můžu tedy říct, že výstava i s ohledem na propagaci Prahy a České republiky je více než úspěšná. Je vidět, že Slovanská epopej je světový unikát a fenomén, na který můžeme být právem hrdi," uvedl Wolf.

Ilustrační fotografie.
Praha vrací Epopej do Krumlova. Nabízí ale jen kopie

Cyklus maloval Mucha na zámku Zbiroh

V posledních šesti dnech se návštěvnost pohybovala vždy nad 7000 lidí denně. V pátek 12. května to bylo dokonce 9956 návštěvníků a v sobotu 13. května se pak vyšplhala na 9342 lidí.
Vernisáž výstavy se v Národním centru umění v Tokiu uskutečnila 7. března. Loni v pražské Národní galerii vidělo epopej 119.675 lidí s denním průměrem 385 návštěvníků. Výstava tam ale měla charakter trvalé expozice a byla přístupná téměř pět let.

Cyklus maloval Mucha na zámku Zbiroh od roku 1910 celkem 18 let. Tvoří jej 20 velkoplošných obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami českého národa. Epopej je od roku 2010 zařazena na seznam kulturních památek. Obrazy vlastní Praha, které je Mucha daroval.

Slovanská epopej. Ilustrační foto.
Proletí se epopej na západ? Chicago má zájem o Muchovo dílo

Jeho podmínkou bylo, aby město vystavilo na své náklady vhodnou budovu pro jejich vystavení. Ta ovšem zatím neexistuje. Proti zápůjčce obrazů se v Česku postavili někteří odborníci, kteří varovali před tím, že by plátna mohla být poničena. Původně měla letět epopej i do Číny, tam ale vystavena nebude.