Záchranáři a hasiči dohlédnou, aby někdo v přeplněném městě na Hodonínsku nezkolaboval. „Máme zamluvený kropicí vůz, který bude stříkat na cesty. Pítka k dispozici nebudou, ale návštěvníci si napustí vodu v kohoutcích v parku," ujistil tajemník festivalu Petr Horehleď.

Horko neodradí třeba vedoucího dambořického folklorního souboru Salajka Viléma Trumpeše. „Do Strážnice nejezdíme se souborem vystupovat, ale pobavit se. Letos se nejvíc těším na verbíře," svěřil se.

Parkoviště pro návštěvníky budou dostupná v areálu kolem parku u hlavní cesty naproti fotbalovému stadionu. „Z parkovišť u amfiteátru Skanzen a za Bludníkem se hosté do areálu dostanou do tří minut," sdělil Horehleď.

Pro hosty je dostupné i parkoviště u nádraží mimo centrum. „Čím víc se řidič přiblíží centru, tím větší chaos tam bude," varoval strážnický referent pro dopravu Ladislav Sovič.

Pro zvětení klikněte na obr.

MFF Strážnice - servisně.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

UZAVÍRKY ULIC

Při tradičním průvodu, který trvá od tří do pěti hodin odpoledne, budou neprůjezdné ulice Masarykova, Skalická, Předměstí a Kostelní. „Dopravu od Hodonína policisté odkloní už před Skalickou bránou po ulici Za Valy směrem k nádraží," dodal Sovič. Dál bude řidičům téměř celý den zapovězené náměstí Svobody.

Řidiči i pěší se musí vyhnout Rybářské ulici. „Stále se tam opravuje silnice, pro větší dav to může být nebezpečné," odůvodnil místostarosta Walter Bartoš.

Permanentka na celý víkend za 450 Kč zahrnuje vstup do celého areálu a na všechny pořady a výstavy. Zájemci si také mohou pořídit vstupné za osmdesát korun pouze do parku.

Hlavní pořady se odehrají ve čtyřech amfiteátrech. „Soubory tam budou vystupovat souběžně, takže si příchozí odskočí z jednoho pořadu na druhý," podotkl Horehleď.

Pro děti pořadatelé přichystají zábavu v Dětském dvoře ve Skanzenu a na Louce u platanové aleje.

Mezinárodní folklorní festival ve Strážnici.
Links, rechts, Krejčí, švec! Strážnický festival připomene osobnosti

KRISTÝNA HORTVÍKOVÁ

RADIM KŘÍŽ