Nebýt jeho, neměli by The Velvet Underground na debutové desce šťavnatý banán. Rolling Stones by přišli o džínový design alba Sticky Fingers.

Malíř Andy Warhol uměl umělecky znázorňovat banality všedního dne naprosto unikátním způsobem. V jeho díle se objevily polévkové konzervy Camp-bell's i plechovky a láhve Coca-Coly.

SLOVENSKÉ KOŘENY

Občanským jménem Andrew Warhola se narodil 6.srpna 1928 v americkém Pittsburghu rusínským přistěhovalcům, kteří pocházeli z vesničky Miková na severovýchodě Slovenska.

Po smrti otce se velmi fixoval na matku. Sdílel s ní byt až do její smrti.

Navštěvoval Pittsburskou univerzitu a během studia přešel na Carnegieho technický institut. Studia grafického designu dokončil jako bakalář výtvarného umění v roce 1949.

Poté přesídlil do středu veškerého uměleckého dění New Yorku. Pracoval jako grafik módních časopisů. Na jeho sítotiscích se objevovaly komiksové postavičky i ikony pop music jako Elvis Presley, Elizabeth Taylor, Muhammad Ali nebo Marilyn Monroe.

Svůj ateliér pokryl stříbrnou fólií a nazval ho The Factory. Obklopil se tu širokou škálou umělců, spisovatelů, hudebníků a undergroundových celebrit.

V srpnu 1962 začal s masovou produkcí sítotisků.

Metoda pryžového razítka mu najednou začala připadat „příliš domácká". Prohlásil: „Jsem neobyčejně pasivní. Beru věci tak, jak jsou. Pouze se dívám, pozoruji svět." Tím, že v průběhu tvůrčího procesu minimalizoval pohled na věc, rozpoutal uměleckou revoluci jeho práce se staly velmi rychle nejenom kontroverzní, ale i populární.

HOMOSEXUALITA A SMRT

Warhol se snažil proniknout i do filmového světa. Jeho snímky však byly až příliš dlouhé a podivné. V hudbě se mu dařilo více. Zabýval se produkcí. Přestože byl gay, inspirovaly ho i ženy. Nejvíce asi temná kráska Ultra Violet.

Ikonu šedesátek také fascinovala smrt. Hrozila mu už v roce 1968, kdy ho v jeho ateliéru postřelila jediná členka Společnosti na likvidaci mužů, narušená Valerie Solanasová. Zanedlouho po útoku umělec událost komentoval slovy: „Kdyby byl Robert Kennedy zastřelen v jiný okamžik, psalo by se o atentátu na mne mnohem víc!"

O jeho smrti se často polemizuje. Mluví se i o zanedbání péče po operaci žlučníku.