O svoje zkušenosti se podělí s účastníky fotografické soutěže YOlo Awards, které je čestným prezidentem a do níž lidé posílají své snímky vyfocené mobilem.

Jaký je váš názor na fotografování mobilním telefonem? Také s ním fotíte?
Mobilem nefotím, ale proti tomuto druhu focení vůbec nic nemám. V současné době je technika tak daleko, že i mobil dokáže udělat dobrou fotku. Samozřejmě autor musí vědět, jak velkou či perfektní fotografii chce vytvořit a přizpůsobit tomu aparát. V této soutěži však není ani tak důležitá kvalita obrazu, jako spíše myšlenka, kterou chce autor zachytit či vyjádřit.

Co je podle vás nezbytné k tomu, aby se stal člověk fotografem?
Zkušenosti. Ty jsou hrozně moc důležité. Životní zkušenosti jsou velmi určující v tom, aby fotka měla co říci. Nejde o to, aby byl snímek jen pěkný, ale musí být také vypovídající.

Petra Špindlerová
Petra Špindlerová: Děti poslouchají mantry

Vaše tvůrčí projekty vznikají i na základě toho, že se s lidmi, které fotíte, spřátelíte a zachycujete je dlouhodobě. Umíte si představit, že byste při tom používat jen mobil?
Jsem flexibilní člověk, a kdybych tuto techniku měl na začátku své fotografické kariéry, možná bych jí používal také. V současné době ale nemám potřebu takto fotit. Nejsem totiž typ street fotografa, který jde a fotí to, co vidí. Potřebuji znát prostředí a ty lidi.

Čím fotíte vy?
Já jsem takový klasik, řekl bych. Dlouho jsem fotil na analogový fotoaparát a někdy ho ještě používám. Životní potřeba mě přiměla k tomu, abych si pořídil digitální fotoaparát.

Dlouhá léta působíte jako pedagog na Institutu tvůrčí fotografie v Opavě. Jste zvyklý hodnotit fotografie. Je těžké naučit se filtrovat a pamatovat si jen ty, které vás zaujmou?
Myslím, že jsem se k tomu propracoval. Při porotcování v různých soutěžích je důležité, aby člověk znal práci jiných autorů a měl určitý přehled. Je totiž mnoho epigonů, kteří převezmou nápad z jiné slavné fotografie a udělají podobnou. Pro předsedu komise může být obtížné přesvědčit ostatní členy o svém názoru. U tematických soutěží je rozhodování svým způsobem snazší, protože fotografie vznikají na základě nějakého zadání jako třeba portrét, architektura nebo krajina. Z každé skupiny se pak vybere ta nejlepší. Když zadání není a porovnává se třeba krajina s portrétem, to je těžké. Nyní sice máme jedno téma „pohyb“, ale bez dalšího určení, takže se těším na velmi rozmanité zachycení pohybu.

Seriál South Park
Návštěva South Parku se protáhla na 20 let. Kenny, Eric, Kyle a Stan oslavují

Nikdy jste se neživil jako profesionální fotograf. Proč?
Lidi, kteří pracují jako fotografové, obdivuji. Myslím, že bych nedokázal fotit podle zadání, které bych dostal. Časem se u nich musí dostavit ta profesionální únava a to bych si pro sebe nepřál. Dělám si jen to, co chci a fotím, co chci. Uchovat si tu svobodu, je složité, ale co víc člověk v životě má? Lásku a svobodu.

***

Fotografická soutěž YOlo Awards je ve 2. fázi:
Do 30. 7. měli zájemci možnost zasílat do soutěže fotografie pořízené mobilním telefonem na téma POHYB. Se začátkem srpna odstartovalo online hlasování o nejpovedenější fotografie. Své favority můžete podpořit na www.yoloawards.cz. Hlasování potrvá do 30. 9.