V Milevském muzeu se připravují na dvojitou oslavu. V roce 1927 vznikl oficiálně Muzejní spolek v Milevsku a 29. srpna roku 1937 byla otevřená první expozice muzea v přízemí budovy radnice na náměstí. Jeho sbírky se od té doby několikrát stěhovaly. Naposledy to bylo před čtyřmi lety, kdy se celé muzeum stěhovalo z prvního nádvoří milevského kláštera na druhé. Znamenalo to vybudování nových expozic, které jsou stále doplňovány a obměňovány.


Jaké budou letošní oslavy? „Uspořádáme koncert, na kterém bych rád připomněl významnou osobnost premonstrátského kněze Jiřího Evermoda Košetického (1639–1700). Z jeho glos, které si tu psal každý den, vzniklo několik knih,“ uvedl ředitel muzea Vladimír Šindelář.


Premonstrátský kněz Jiří Evermod Košetický je autorem glosáře nazvaného Quodlibetica (Co je libo). Zahrnuje důležité události, ale i ty z místního života. Jako třeba proč Francie vyhlásila válku habsburské monarchii a který darebák jim na farní zahradě ukradl jablka. Je i autorem zajímavé kuchařky. Právě on jako první v českém jazyce použil v roce 1690 termín španělský ptáček, jeho recept se nazýval Kterak se španielský ptáčci dělati mají. V Milevsku vyšla také roku 1686 jeho kniha nedělních kázání. „Ve svých knihách zaznamenal Košetický dobové lidové písně i hádanky, z nichž některé jsou velmi zemité, ale především zachytil ducha doby,“ upřesnil Vladimír Šindelář.


Košetického záznamy se už dlouho zabývá soubor Ritornello s uměleckým vedoucím Michaelem Pospíšilem. Proto tento soubor vystoupí v září v Milevsku. Díky němu si návštěvníci budou moci poslechnout, co se zpívalo na milevském venkově v časech vrcholného baroka.