VYBERTE SI REGION

Kuchařská soutěž MasterChef: 6 NEJ

Praha /ROZHOVORY/ - Světově proslulá kuchařská show MasterChef poprvé vstupuje do Česka i na Slovensko. Televize Nova a Markíza představuje formát, který se stal celosvětovou legendou. Vášeň pro jídlo, odvaha, talent a odhodlání změnit svůj život – to jsou základní vlastnosti těch nejlepších českých a slovenských amatérských kuchařů, kteří budou týdny pod dozorem odborníků z oboru gastronomie bojovat o titul MasterChef. Soutěž běží každý pátek na TV Nova. Kromě perliček ze zákulisí přinášíme i rozhovory s členy poroty…

5.9.2012 1
SDÍLEJ:

Kuchařská show MasterChef běží každý pátek na Nově.Foto: TV Nova

Napříč světovou kuchyní

Historicky největší bitva kuchařů-amatérů povede přes velké množství náročných zkoušek. Soutěžící budou muset dokázat odborné porotě, která je sestavena ze tří uznávaných osobností oblasti gastronomie, že si jejich talent poradí se záludnostmi mnoha světových kuchyní. Spolu s kuchaři nahlédnou televizní diváci do receptů ze všech koutů světa. Zvládnout ale budou muset adepti na vítěze například i dezerty nebo zdravou stravu.

Inspirace pro nové sexy chutě

Nejen pro soutěžící bude kuchařská show zkušeností k nezaplacení, MasterChef obohatí také televizní diváky. Ti budou mít možnost poznat, jak lze ozvláštnit a zpestřit sice ověřené a zaběhnuté, ale mnohdy stereotypní domácí recepty. Může být svíčková sexy? MasterChef přinese zcela nový pohled na vaření a dodá odvahu opustit konzervativní českou kuchyni.

Kuchařská show MasterChef běží každý pátek na Nově.

Milionář v kuchyni

Fenomenální show MasterChef může změnit život všem, kteří našli odvahu předvést svůj kuchařský talent před oběma národy. Vítězem se stane ale pouze ten nejlepší. Jako výhru získá titul MasterChef, uznání gastronomických expertů, ale také peněžní odměnu více než milion korun (50 000 eur) a vydá prestižní kuchařku se svými recepty.

Show, která spojila svět…

Více než třicet zemí světa, na dvě stě milionů nadšených diváků a rekordy ve sledovanosti jsou hlavními znaky, kterými je charakteristická fenomenální kuchařská show MasterChef. Od doby, kdy se tento formát poprvé objevil na britské televizní obrazovce, uplynuly více než dvě desítky let. V mnoha zemích světa – například v Británii, Francii, Řecku nebo Indonésii – se stal jedničkou ve sledovanosti a v Austrálii nebo Izraeli byl nejsledovanějším pořadem všech dob. Více než sto kuchařů-amatérů se stalo po účasti v této show úspěšnými profesionály v oblasti gastronomie.

Kuchařská show MasterChef běží každý pátek na Nově.

Gordon v hlavní roli

Porotci soutěže jsou vybíráni vždy z nejvýznamnějších osobností oboru – šéfkuchařů, odborných kritiků a dalších specialistů. V americké verzi soutěže se například objevil drsňácký šéfkuchař Gordon Ramsay, který byl nejen jedním z hodnotitelů, ale také moderátorem celé série.

MasterChef v číslech

3 porotci rozhodují o vítězi

20 Čechů a Slováků se probojuje do MasterChef kuchyně

22 let se soutěž úspěšně vysílá v různých televizích

37 zemí produkovalo formát MasterChef

250 milionů diváků show sledovalo po celém světě

30 tun cibule nakrájeli soutěžící z celého světa

30 000 jídel bylo dosud servírováno

4 miliony knih MasterChef se ve světě prodalo

Více než 100 amatérů se stalo profesionály

Odborná porota: Tihle šéfkuchaři budou „dusit" soutěžící

Kuchařská show MasterChef běží každý pátek na Nově.

Jiří Štift, 37 let

Poslední tři roky je šéfkuchařem v hotelu Mandarín Oriental v Praze. Předtím sbíral zkušenosti na stážích v uznávaných restauracích v Německu, Belgii, Itálii, USA a Anglii. Půl roku pracoval na lodi Queen Elizabeth II, deset let v restauraci pražského hotelu Radisson SAS Alcron a získal mnoho ocenění. Před třemi lety vydal kuchařku Šéfkuchařuv rok.

Proč jste se rozhodl přijmout roli porotce v show MasterChef?

MasterChef je světově uznávaná cooking show a jsem velmi rád, že mám možnost se jí zúčastnit jako porotce. Je to pro mě velká výzva.

Váš největší profesní úspěch?

Kuchařské řemeslo je o velkém pracovním nasazení, které ne vždy bývá odměněno. Já jsem díky kulinařině procestoval celý svět, pracoval v prestižních restauracích a hotelích a moje momentální pozice šéfkuchaře a F&B managera v hotelu Mandarin Oriental je určitě velkým profesním úspěchem. Různých ocenění bylo více, ale vždy je nejdůležitější, jestli se vám do restaurace vracejí spokojení hosté a pracujete s dobrým týmem lidí.

Co jsou podle vás nejdůležitější vlastnosti dobrého kuchaře?

Láska k řemeslu, respekt k surovinám, invence, zvídavost, pokora.

Jaký by měl být MasterChef?

Neměl by si po výhře v soutěži myslet, že již vše umí. Na kuchařině je totiž nejkrásnější, že se stále máte co učit.

Zajdete si někdy na jídlo do obyčejné „čtyřky"?

Určitě, pokud tam vaří dobré obyčejné jídlo.

Na jaké jídlo jste specialista?

Na to dobře uvařené… Dvacet let pracuji v kuchyni, cestuji, učím se a sbírám zkušenosti. Za tu dobu se toho můžete hodně naučit a taky získat přehled o surovinách a světových kuchyních.

Existuje něco, co byste si netroufl uvařit?

Jo, smažený 30% eidam s hranolkama.

Jakým slavným osobnostem jste už vařil?

Vekou část své kuchařské kariéry jsem strávil v 5* hotelích a tam se se slavnými osobnostmi setkáváte často. Platí ale také pravidlo, že ctíme jejich soukromí a nemluvíme o nich.

Kuchařská show MasterChef běží každý pátek na Nově.

Radek Šubrt, 41 let

Má za sebou praxi ve vyhlášených hotelech v Německu, Švýcarsku, Americe i v Česku. Pracoval v hotelech Radisson SAS Alcron Praha, Des Balancess v Luzernu nebo proslulém pražském Le Palais. Jeho kuchařským krédem je nechat každou surovinu promluvit samu za sebe a vyznít do posledního chuťového akordu. V současnosti provozuje pražský restaurant Amade.

Dokážete být tvrdým kritikem?

To je velmi těžké. Jsem i hodně tolerantní, protože vaření není jen o uvaření, ale o výběru kombinací, samotné prezentaci a hlavně o materiálu. To vše si vždy promyslím a pak zareaguji.

Jaké vlastnosti by měl mít MasterChef?

Rozhodně to musí být pohodář, sám musí být šikovný a komunikativní. Krom jiného by měl rozumět jídlu.

Co může být naopak nejhorší vlastnost kuchaře?

Lenost a povaha bordeláře až prasete. Takový ten ušmudlaný, špinavý, líný, věčně s cigaretou v ruce.

Pro jaké osobnosti jste vařil a jaké byly jejich reakce?

Víte, já si nejvíc vážím normálních lidí a mé celé rodiny. Upřímně je mi úplně jedno, jestli v restauraci sedí nejbohatší, nejvlivnější, nejhezčí, atd… nebo prostá babička, co má hlad. Důležité je, aby to byl spokojený a slušný host, který zaplatí a bude se k vám neustále vracet.

Zajdete si někdy na oběd či večeři do obyčejné „čtyřky"?

Ano a rád. Jsem normální člověk a vyrostl jsem na omáčkách a prostých jídlech, které vařila moje mamka naprosto skvěle. Na její favority, jako jsou třeba vepřové na paprice nebo jahodové knedlíky, cuketové placky a jablečná žemlovka, se vždy těším.

Vypovídá jídlo o osobnosti kuchaře?

Celkově se dá říct, co lidi jedí, takoví jsou. Ale pokud by otázka zněla: Může nandané jídlo na talíři, vypovídat o osobnosti kuchaře? Pak řeknu ano.

Martin Korbelič, 37 let

Šéfkuchař prestižní slovenské restaurace Le Monde, který má mnoho zkušeností z rodného Slovenska i ze zahraničí. Před dvěma lety se stal vítězem slovenského kola nejprestižnější kuchařské soutěže na světě Bonuse d´Or. Je specialistou na francouzskou kuchyni a zástupcem moderní gastronomie na Slovensku.

Proč jste přijal nabídku účinkovat v show MasterChef?

Když jsem se dozvěděl, že bude i u nás, těšil jsem se, že se konečně zviditelní i život gastrosegmentu a krásné řemeslo, jakým kuchařina je. Když přišla nabídka na účinkování, tak moje rozhodování netrvalo dlouho. Je to velká výzva pro mě i pro restauraci, ve které pracuji.

Věděl jste, do čeho jdete?

Projekt MasterChef znám, upoutal mě už dřív. Sledoval jsem některé jeho zahraniční verze. Tato kuchařská show je úplně jiná proti těm, které se v poslední době objevují v televizi. MasterChef je o vaření, o kvalitním vaření, soutěžící musí skutečně umět vařit, být kreativní, improvizovat, znát postupy přípravy. Musí si poradit v různých situacích přesně tak, jako je tomu v profesionální kuchyni. Pro mě je vaření vášní. Měl jsem v životě štěstí, že jsem měl možnost učit se od velmi dobrých kuchařů. Velmi mě těší, že nabyté vědomosti můžu odevzdat dál, a věřím, že postupem času budou soutěžící lepší a lepší.

Kde hledáte inspiraci při vaření?

Inspirace je všude okolo nás, stačí se jen rozhlédnout a vnímat. V současnosti mě inspiruje Skandinávie. Tato kuchyně se vyznačuje jednoduchostí přípravy jídel, zachováním přirozenosti chutě, tvaru, esencí… Ale samozřejmě zdrojem inspirace je i internet, zahraniční stáže, komunikace a vyměňování informací s kolegy z branže, ale i s lidmi, pro které je vaření vášeň.

Máte nějaký vlastní originální recept, který je vyhlášený?

To je těžká otázka. V naší restauraci sestavuji celý jídelní lístek jen z originálních receptů. Mění se několikrát do roka, takže je jich skutečně mnoho. Ale spíš než vyhlášený recept nejvíc oslovují hosty netradiční jídla nebo netradiční kombinace chutí, které na talíři vytvářejí harmonii. Například teplá polévka z červené řepy s wasabi pěnou nebo carpaccio z hovězího dobytka, kterého celý život masírují, rozmazlují, a mnoho dalších jídel…

Jste v práci přísný šéf?

Bez přísnosti to bohužel v tomto řemesle nejde. Práce v top restauraci je náročná, protože všechno musí být podávané v té nejvyšší kvalitě. Kvalita a profesionalita musí být dodržovany na každém kroku. Od výběru surovin do restaurace až po finální servírování pokrmu před hosta.

Budete i drsný porotce?

Chci být férový a upřímný. Když se mi nebude líbit postup, práce nebo výsledek soutěžícího, tak to dám najevo. A když budu mít výhrady, soutěžícího šetřit nebudu. Naopak když budu okouzlený, překvapený, velmi rád pochválím a potěším se spolu s ním. Samozřejmě si jsem vědom toho, že soutěžící nejsou profesionálními kuchaři a bude na nás porotcích ukázat jim tu správnou cestu.

Chodíte někdy na jídlo do obyčejné, lidové restaurace?

Jasně! Velmi rád a poměrně často, pokud na to mám čas. Mám rád restaurace, kde podávají slovenskou kuchyni. Je velmi pestrá a existuje mnoho zajímavých regionálních jídel.

Kdo vaří u vás doma?

Přiznám se, že doma vařím jen velmi málo. Práci si domů nenosím. Jsem rád, když navaří někdo za mě. Něco jiného ale je, když jedeme s rodinou nebo přáteli na chatu nebo dovolenou. Na vaření a grilování tam jsem zase já.

Autor: Redakce

5.9.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Hlavní třídy se zcela promění, Praha dá na jejich obnovu miliardu

Praha /INFOGRAFIKA/ - Během dvou let se velké třídy v metropoli zcela promění. Začnou rekonstrukce čtyř ulic, které dostanou úplně novou podobu. Vše vyjde na více než miliardu korun.

Soud uznal bývalé manažery Key Investments vinnými

Praha - Pražský městský soud v pátek uznal vinu tří bývalých členů představenstva společnosti Key Investments (KI). Podle obžaloby způsobili 45 zákazníkům firmy škodu 873,7 milionu korun, když spravovali jejich peníze při obchodování s cennými papíry. Tresty soud sdělí na závěr obsáhlého rozsudku, který bude předčítat zhruba hodinu. Bývalým manažerům hrozí až osm let vězení za porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Žalobci předali poznatky z prověřování šéfů policie do Prahy

Olomouc, Praha - Olomoučtí žalobci ukončili prověřování policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho bývalého náměstka Zdeňka Laubeho, které se týkalo sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru. Novinářům to po výslechu před sněmovní vyšetřovací komisí k reorganizaci policie řekl šéf vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan. Podle informací ČTK poznatky předali kolegům do Prahy, což Ištvan nechtěl potvrdit. Uvedl, že nechce kolegy vystavovat mediálnímu tlaku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies