František Kocourek se narodil v Brně-Řečkovicích 21. února 1947. Původně se vyučil písmomalířem. Smysl pro humor zřejmě podědil po svých předcích, kteří se s oblibou scházeli v hospodě a veselými historkami a anekdotami bavili přítomné auditorium, včetně malého Franty, který podědil vyprávěčský talent.

Ve dvanácti letech začal trénovat v zápasnickém oddílu brněnské Zbrojovky. Posléze se však jeho zájem obrátil k jinému, méně obvyklému oboru. Podle vzpomínek jeho bratrance přišla jednoho dne domů pozvánka, která hlásala: "Franta Kocourek - zápasník Spartaku Zbrojovka, nejmladší lamželezo, moderní gladiátor předvede největší silácké výkony a zápas s černou maskou".

Čtěte také: Jsme švejkovský národ. Vtipu je nám v novinách třeba, říká výtvarník Jiří Háva

Jeho dospělý život lemuje řada stěží uvěřitelných historek, u nichž ani pamětníci nedokážou s jistotou odlišit, kde končí jejich reálný základ a začíná bujná fantazie.

Proslavil se i jako spisovatel a znalec hantecu, v němž sepsal třeba historické povídky Jak Žanek Žižkové šeredně vybóchal křížatý nebo svérázný popis Bitvy na Bílé Hoře s názvem Mlata na Bílendě 16 kilo 20. Koncem 60. let vystupoval Kocourek pod přezdívkami Boris Tyger nebo Zlatý Torro i ve vídeňských kabaretech. Doma hrál v Mahenově divadle a hlavně v Divadle na provázku, objevil se také v několika filmech, například Antonyho šance (1986) či Balada pro banditu (1978).

Zemřel náhle na selhání srdce 7. července 1991.