Baronovu mumii odborníci zkoumali přímo v hrobce i v prostorách bohunické fakultní nemocnice. „Tělo je poměrně dobře zachovalé. Baron má nádherně zachovaný chrup, všechny zuby v horní i dolní čelisti. Jeho lebka je krásná, symetrická, nejsou na ní vidět žádné zlomeniny. Zjevně jde o člověka, který se o sebe uměl starat a uměl se bránit, protože není zlomená ani kost, která se při silném úderu do čelisti téměř vždy zlomí. Je fascinující, že byť se ten člověk živil vojenstvím a rval se, nemá ani jen zlomený nos. I kostra je krásně zachovalá a dokonce jsou vidět i šlachy na rukách," poznamenal přednosta Kliniky radiologie a nukleární medicíny Vlastimil Válek z bohunické nemocnice.

Čtěte také: Masopust v Roztokách u Prahy skončil v šapitó

První vyšetření také například ukázalo, že baron si zlomil nohu nad kotníkem. „Člověk, který se o baronovo zranění staral, by dnes mohl pracovat na traumatologií. Zlomenina se skvěle zahojila a srostla," zažertoval Válek.

Odborníci při výzkumu s velkou pravděpodobností také potvrdí, že hlava, ležící v baronově hrobce, skutečně patřila legendárnímu veliteli pandurů. Mumie vojenského velitele má totiž hlavu oddělenou od těla. I na výzkum do nemocnice putovala v samostatné krabici. Zatím vše nasvědčuje tomu, že lebka je skutečně hlavou velitele pandurů Trencka, odborníci to však potvrdí definitivně. A stejně tak se chystají dokázat, že palec mumie, který se nachází mimo hrobky na Špilberku, rovněž patřil baronu Trenckovi. „Baronově mumií chybí dva články na levém palci," popsal Válek.

Otisk palce

Pokud se skutečně prokáže, že palec patří právě Trenckovi, odborníci z Masarykovy univerzity, kteří jej zkoumali, mají i otisk Trenckova palce. „Na palci se zachovaly takzvané papilární lišty, díky kterým je možné vytvořit otlaček prstu," uvedla vedoucí Laboratoře morfologie a forenzní antropologie z Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Petra Urbanová.

Od devátého března pak návštěvníci Kapucínské hrobky spatří kompletního barona Trencka. Odborníci mu totiž chybějící prst po zkoumání právě v ten den do hrobky vrátí.

Výzkum, i mumie samotná, jsou unikátní. „Baron Trenck byl významnou osobou vojenské historie. V Kapucínské hrobce se jeho tělo přirozeně mumifikovalo. Koster různých bojovníků sice máme k dispozici hodně, ale mumie takového bojovníka, která má navíc zachovalé i měkké tkáně, snad kromě barona v Evropě ani není. Při výzkumu chceme zjistit rozsah zranění, jaká baron za života utrpěl, a také chceme prozkoumat stav mumie," podotkl koordinátor projektu výzkumu mumie barona Trencka a vedoucí Oddělení archeologie a náměstek pro odbornou činnost Muzea města Brna Petr Vachůt. Podle něj se při projektu vědci podívají vzácnému vojákovi na zoubek.

Nepřehlédněte: Mezinárodní konference přinese nové pohledy na Hrabala

Velká výstava na Špilberku

Vědci se chystají vytvořit i 3D model barona v životní velikosti. „I když výzkum skončí už letos, lidé model poprvé uvidí v roce 2019 na velké výstavě na Špilberku. A to v pandurské uniformě. Dokonce informatici vytvoří pohyblivý virtuální model, takže lidé uvidí barona procházet se chodbami hradu," uvedl Vachůt.

Baron František Trenck se narodil ve Slovinsku. Byl vojenským velitelem, jenž žil v osmnáctém století. Jako vojenský velitel působil v Rusku i v službách císařovny Marie Terezie. Jako velitel pandurského vojska, který měl velké zásluhy v bitvách o rakouské dědictví. byl však po sérií intrik v polovině století odsouzen k doživotí v brněnské pevnosti Špilberk.

Na konci života se dal na pokání. V Brně i zemřel, je pochovaný v Kapucínské hrobce, kde mohou lidé vidět jeho zachovalou mumii. Baronův život, který byl údajně plný nejen válečných dobrodružství, ale i bojů na poli milostném, je opředen mnoha legendami. A to nejen z jeho života, ale i z období po smrti.

Čtěte také: Alzheimera odhalí pětiminutový test. Pilotní projekt má dřív zachytit nemoc