VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Každá perníkářka má svůj recept, ten jediný nikdy neprozradí

Loučeň /ROZHOVOR/ - Když se z pečení a zdobení perníčků stane vášeň… Nahlédli jsme do voňavého království Jaroslavy Tuzarové z Krchleb. Léta obdivovala zdobené perníčky na jarmarcích a tvořivých výstavách, až se sama stala perníkářkou a získala tak velký koníček.

6.12.2012
SDÍLEJ:

PERNÍKÁŘKA Jaroslava Tuzarová ve svém perníkovém království ve stánku na Malé vánoční výstavě
v Loučeni. Foto: Deník/ Olga Havránková

Jára Tuzarová z Krchleb své voňavé výtvory vystavila poprvé teprve loni na místní výstavě Řemesla. „Jsem velký fanda, jezdím po republice a sháním vykrajovátka," mluví se zápalem paní Tuzarová.

Pekla jste před tím, než se perníčky staly vaším koníčkem, třeba jen na Vánoce doma?

Ano, to jsem pekla, ale opravdu jen nárazově. Systematicky jsem začala teprve loni.

Když si prohlížím vaše perníčky, vypadá to ale, že už máte léta praxe.

Děkuju, kočko. (Povídaly jsme si na výstavě, kterou pořádala Kreativní dílna Loučeňské kočky a koťata, pozn. red.) My perníkářky můžeme nabízet perník k dekoraci, sama ráda aranžuji a kombinuji perník s různými přírodninami a dělám třeba svícny. Já perníčky peču z nejlepších mně dostupných surovin, které tady můžu koupit, a děti je mají pak strašně rády 
k jídlu.

U vašeho stánku si je mohou 
i samy nazdobit.

Ano, mají tady místečko, mohou si vzít neozdobený perníček a ozdobit a potom si ho sníst. A mě potom moc těší, že jim všem chutná.

Vaše perníčky jsou z tmavšího těsta.

Všechny dělám z jednoho těsta. Tmavší je proto, že do něj dávám kakao a objednávám si u cukráře holandské kakao.

Jste v kontaktu s jinými perníkářkami?

Dopisujeme si na internetu. Loni jsem se poprvé asi s deseti z celé republiky sešla 
a ony se prý do té doby sešly jen dvakrát. To je vám tak kouzelné setkání! My klapačky nezavřely celý den. Prostě jsme se tím dnem prochechtaly. Jednou se mi stalo, když jsem jela na setkání, kde si vyměňujeme zkušenosti, že jsem se střetla s jednou perníkářkou z Kovanska v kupé. Vzájemně jsme o sobě nevěděly a překvapila jsem jí, že jsem poznala, že jede na stejnou akci. Asi šestý smysl.

Jak probíhá takové setkání perníkářek?

Popovídáme, inspirujeme se, vyměníme si dárečky. Každá s sebou přinese něco dobrého.

Recept, podle kterého pečete perníčky, máte od začátku stejný? Někdo ho dědí po babičce…

Jsou různé perníkářky, různé časopisy, každá si cení toho svého receptu. Z těch deseti, patnácti perníkářek, které znám, zastávám teorii jedné, která mi je nejbližší. Všechno řeknu, ale recept na můj perník, ten si nechám pro sebe.' Je to takové tajemství každé z nás. Já mohu říct, že používám ten samý recept, který měla mužova maminka. Převzala ho i dcera. Ale platí, že si ho každá vyzkouší a přetvoří 
k obrazu svému. Dcera mi pak říká, 'ale mami, ty máš nějaký jiný recept.' A ono ne.

Dáváte do toho asi kus sebe, něco navíc.

Asi ano. A když jsme u toho, já peču odhadem, nemám to načas. Ani se tím nebudu ničit. Mě by ničilo dělat perníčky i pro někoho na objednávku. Baví mě vymýšlet si nové motivy, všemožně se inspirovat a péct mezi ostatní prací. Na vesnici máte spoustu práce kolem domu, zavařování, vnoučata, my si jako důchodci vymysleli ještě stavbu větrného mlýna, takže k perníčkům se dostanu po večerech.

Kde všude berete inspiraci?

Jsou různé časopisy, internet, kde si předáváme nápady. Já si vždy vyberu jen jeden, dva motivy, které se mi nejvíc líbí. Inspiruji se i keramikou, kterou mám doma, pohlednicemi, zahrádkou. To převádím do perníku nebo doplňuji sušenými obilovinami do kytic. Svícny z perníku jsem olemovala skořicovými tyčinkami.

Kdo je… Jaroslava Tuzarová

Činorodá a upovídaná Jára, jak si sama říká, žije v Krchlebech a perníčky se staly jejím velkým koníčkem. Předcházelo jim jízdní kolo, na kterém jezdila s mužem z vesnice do práce. Než přišly děti, vystudovala gymnázium. Mezi mateřskými pracovala ve školní družině, také jako hospodářka u hasičů a osmnáct let života strávila jako mzdová účetní. Poté se stala „duší pro všechno" v nymburském muzeu. Když navýšili věk odchodu do důchodu, řekla si: „Radši budu pracovat dvakrát víc doma a budu s mužem, ať se ještě užijeme, člověk přeci jen nikdy neví."

Autor: Olga Havránková

6.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
1 2

Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
3 6

Ultimátum pro Katar je v rozporu s mezinárodním právem, tvrdí Erdogan

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

/ANKETA/ Předseda ANO Andrej Babiš se opět nedorazil na politickou debatu Otázky Václava Moravce v České televizi. Účast v dnešním přímém přenosu podle moderátora pořadu Moravce Babiš původně slíbil, ale pak ji zrušil kvůli nemoci člena rodiny.

AKTUALIZOVÁNO

V Newcastlu najelo auto do muslimů, na místě zůstalo šest zraněných

Šlo o další teroristický útok? V Newcastlu najel u sportovního centra Westgate automobil do chodců. Podle nejnovějších informací řidička zranila šest lidí, z toho tři děti. Na místě zrovna probíhaly oslavy konce ramadánu.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies