„Prvním podnětem bylo získání torza významné sbírky secesních plakátů Karla Domorázka, který žil v letech 1875 až 1943. Sbíral především reklamní plakáty z přelomu 19. a 20. století. Po získání této kolekce jsme sbírku rozšiřovali o další plakáty z aukcí, koupí, výměnou nebo darem,“ říká Zdeněk Harapes o sbírce nazvané H-Posters, která je majetkem jeho rodiny.

Jaká díla shromažďuje a kolik už jich sbírka obsahuje?

K dnešnímu dni máme 215 reklamních a politických plakátů z období od konce 19. století do 40. let 20. století. Zastoupeno je v ní více než sto autorů ze zemí bývalého Rakouska-Uherska, Německa, Francie, Velké Británie a dalších evropských zemí ale i z USA, Ruska nebo Číny. Sbírka je unikátní svou rozmanitostí a nabízí komplexní pohled na plakátovou tvorbu své doby.

Kteří z autorů jsou nejvýznamnější?

Jako prvního bych zmínil nekorunovaného krále pařížského plakátu Julese Chéreta, u kterého se kdysi vyučil řemeslu i náš nejvýznamnější tvůrce plakátů Alfons Mucha. Další jsou například Choubrac, PAL, D´Alesi, Crane, Mackintosh, Heine nebo vanCaspel, z našich pak Viktor Oliva, Vojtěch Hynais a Emil Orlik.

Plakát z unikátní sbírky secesních plakátů H-Posters sběratele Zdeňka Harapese z Křince zdobí prostory české ambasády v Pekingu.
FOTO: Plakát z Křince obdivují v Pekingu



Kdybyste měl vybrat nejvzácnější plakát, který by to byl?

Záleží na tom, podle čeho bychom určovali vzácnost díla. Podle autora, podle ceny na aukcích, podle toho, jak se nám plakát líbí, nebo podle počtu zachovaných exemplářů? Pro mě hraje roli i to, jak se mi plakát podařilo získat a třeba zachránit před zničením. Sběratel má rád každý plakát ve své sbírce.

Kdy a kde si lze sbírku prohlédnout?

Sbírku nelze vystavit celou, pro to nejsou nikde dostatečně rozsáhlé prostory. Vystavují se soubory od 15 do 35 kusů, a to už jsou velké výstavy. Plakáty jsou poměrně velkých formátů, protože musely upoutat na velkou vzdálenost. V současné době probíhá výstava v Rychnově nad Kněžnou, kde je možné vidět výběr plakátů od francouzských autorů. Plánujeme ještě podzimní výstavu v galerii v Opletalově ulici v Praze.

Počítáte s instalováním stálé expozice na zámku v Křinci?

V minulosti jsme o tom uvažovali, ale náklady na vybudování stálé expozice a hlavně odpovídajících depozitářů jsou nad naše možnosti. Některé z plakátů jsou ale součástí zámecké expozice.

Zámek Křinec na Nymbursku ukrývá klenot v podobě unikátních modrých nástěnných maleb.
OBRAZEM: Křinecký zámek ukrývá klenot! Unikátní nástěnné malby



Jaké má sbírka využití kromě příležitostných výstav?

Plakáty rovněž nabízíme ke studijním účelům různým muzeím a galeriím. Protože na všechny plakáty máme autorská práva, je možné motivy z našich plakátů využít i pro různé reklamní předměty. Lze zhotovit i kopie. Perspektivně se jeví spolupráce s Českými centry. Rádi bychom touto cestou představili plakáty od českých umělců v zahraničí.

Jaké jsou podmínky půjčování? Je ošetřeno i případné poškození nebo ztráta?

Plakáty jsou pojištěny proti veškerému poškození, ztrátě, zcizení. Od partnerů, kterým plakáty půjčujeme, vyžadujeme pojistné smlouvy s renomovanou pojišťovnou na veškeré druhy případných škod. Před zapůjčením většinou chceme vidět výstavní prostory a zázemí na vlastní oči.

Michal Nesvadba bavil děti
Michal Nesvadba: O prázdninách jsem se bál jen nudy