Richard Pešek je kolorista, vyjadřuje se barvou jako dominantním výrazovým prostředkem. Užívá kombinovaných technik, akrylové barvy doplňuje tužkou, perokresbou. Za východisko jeho tvorby slouží krajina nebo lidské tělo, to propojuje s technickými a civilizačními prvky. Umělec ve svých dílech spojuje často nečekané motivy, dochází k překvapivým souvislostem. Peškovu tvorbu tak můžeme označit za surrealistickou. Obdivuje mnohotvárnost reality a prolínání rozdílných prostředí. S nadsázkou pak zachycuje aktuální témata současné společnosti.

Návrat z cest

Jeho cesty po světě a především Spojených státech zanechaly v jeho výtvarné zkušenosti nesmazatelné stopy. Název výstavy pak označuje návrat z těchto zahraničních cest zpět do rodné vlasti. V jeho tvorbě se zabývá válečnou tématikou, absurdností válek, ale také oslavou života-vína.

Umělec spolupracuje s Roškotovým divadlem v Ústí nad Orlicí, podílel se jako scénograf na inscenacích pro Státní operu v Praze a Divadlo F.X. Šaldy v Liberci. Ilustroval pro nakladatelství Paseka a Oftis.

Jeho dílo je v Bílém domě

Richard Pešek vystavuje především v zahraničí. Jeho díla jsou zastoupena ve sbírkách Bílého domu ve Washingtonu D.C., v Muzeu moderního umění ve švédském Halmstadu, v Galerii Gräffin Ulrike Bethusy-Huc v německém Burgwedelu, ve sbírce Dr. Sultana bin Mohameda Al Qassimi ve Spojených Arabských Emirátech, ve Sbírce středoevropského umění v italské Toscáně, ve významných soukromých sbírkách a v řadě českých galerií.

DANIELA HALOVÁ