Kurátor s autorem spolupracuje 30 let, od výstavy Umění těch druhých, která se konala v Německu a poté jako přehlídka britského umění putovala do dalších zemí včetně Československa. „Dozvěděl jsem se, že v těchto prostorách byla před 30 lety vystavena má tři díla. Pokusím se touto výstavou doplnit těch chybějících 30 let a prezentovat rozmanitost a šíři mých zájmů," řekl ve středu Deacon na tiskové konferenci v Městské knihovně, kde jeho přehlídka potrvá do 17. září.

Národní knihovna v pražském Klementinu.
Národní knihovna hledá ředitele, čeká ho zakázka za miliardu

Deacon představuje sochu jako objekt 

„Je to primárně sochařská výstava, ale jsou tu také kresby, nebo je to výstava kreseb, která zároveň prezentuje archiv. Jsou tu monumentální díla a také drobné věci," uvedl. Heynen připomněl, že Deacon se svojí tvorbou vstupoval na uměleckou scénu v 70. letech, po neoavantgardních hnutích, která posunula pojem toho, co může být socha, až na samé její limity.

„Deacon se držel materiálnosti sochy a představuje sochu jako objekt, jako něco hmotného, přitom ale nepodléhá tradicionalismu. Myslím, že rozvíjí modernismus, shrnuje ho, ale zároveň se neuchyluje k tradičním metodám," řekl.

Sochař je držitelem Turnerovy ceny 

Deacon má aktuálně tři další výstavy na různých místech světa. Trochu to odvádí od práce v ateliéru, ale není od věci vidět svá díla v novém kontextu, řekl k tomu. Richard Deacon, narozen v roce 1949, je držitelem slavné Turnerovy ceny z roku 1987 a řádu Britského impéria.

Jeho sochařské dílo patří od 80. let k nejvýznamnějším nejen v rámci silné generace anglických tvůrců, jako jsou Antony Gormley, Anish Kapoor, Alison Wilding, Tony Cragg a další, ale i v celosvětovém měřítku.

Národní knihovna v pražském Klementinu.
Národní knihovna přispívá do katalogu ruského emigrantského tisku