Podařilo se naplnit představu o obsahu výstavy? Ukáže muzeum všechny exponáty, které kurátoři chtěli?

Myslím si, že ano. Na výstavě budou moci návštěvníci spatřit více než tři stovky unikátních exponátů, z nichž některé jsou vystaveny v České republice vůbec poprvé jako například šaty císařovny Sissi či maršálská uniforma císaře Františka Josefa I. Dále potom největší diamantový šperk v naší republice, který patřil Naděždě Kramářové, kapesník se stopami krve Františka Ferdinanda d´Este ze sarajevského atentátu nebo vycházková hůl Jana Nerudy. Velkou pozornost určitě přitáhne i nejstarší daguerrotypie ze sbírek Národního muzea, na které je zvěčněn záhadný muž, jehož tajemství se během trvání výstavy pokusíme veřejnosti odhalit.

Který (které) z nich bylo nejtěžší (případně nejbizarnější) sehnat a z jaké nejdelší vzdálenosti od Prahy jsou?

Výstava je zaměřena především na české reálie a tak mimo zápůjček z Vídně jsme ani neměli velkou ambici hledat exponáty v cizině. Bezpochyby jsou však velkými unikáty parní automobil - luxusní osobní automobil vyrobený společností Locomobile Company of America z roku 1902, který měl k dispozici Ferdinand d´Este a který je nejstarším dosud pojízdným automobilem v Čechách, a jídelní stříbro z majetku mexického císaře Maxmiliána, bratra Františka Josefa I., popraveného mexickými povstalci.

Kdyby se dnes v české společnosti hlasovalo, zda monarchii ano či ne, jak byste jako občan volil? a proč?

Doba, kdy byly České země součástí rakouské monarchie, je pro naše dějiny bezpochyby velice významná a plná zajímavých a důležitých událostí. Jako každé období měla své světlé i stinné stránky. Ze špatného se poučme, na dobré vzpomínejme. Je dobře o tomto období vědět co nejvíce, je možné si s troškou nostalgie prohlížet staré předměty a fotografie, ale vše je již minulostí. Hlasoval bych tedy určitě ne, ale o to s větším zájmem se procházím všemi osmi výstavami, které o této zajímavé době Národní muzeum připravilo celkem na pěti místech v Praze, a zjišťuji, jak se žilo za císaře pána.

Nejdražší šaty v ČR nosila císařovna

Výstava Monarchie. Originální tmavě modré sametové šaty, které patřily rakouské císařovně Alžbětě přezdívané Sissi, jsou od úterý nainstalovány v Nové budově Národního muzea v Praze. Výjimečný exponát zapůjčilo vídeňské Kunsthistorické muzeum pro výstavu Monarchie, jež se veřejnosti otevře již ve čtvrtek. Pojistná hodnota šatů činí 800 tisíc eur, tedy zhruba 20 milionů korun. V současnosti jde o nejdražší šaty v České republice a vystavují se tu poprvé. Originální tmavě modré sametové šaty, které patřily císařovně Alžbětě přezdívané Sissi, jsou tedy od 11. prosince nainstalovány v Nové budově Národního muzea v Praze. Výjimečný exponát zapůjčilo vídeňské Kunsthistorické muzeum pro výstavu Monarchie, jež se veřejnosti otevře 13. prosince.