Velkou instalaci čínského umělce Aj Wej-weje ve Veletržním paláci nahradí při jarním Grand Openingu německá umělkyně Katarina Grosseová. Současně začne výstava Lassnigové (1919 až 2014), jíž proslavily její malované autoportréty a teorie uvědomování si lidského těla. Ústředním tématem její tvorby byly niterné pocity, obrazem se tak nestalo to, co viděla, ale to, co cítila.

Národní galerie.
Národní galerie oslaví výročí 2018 Koudelkou, První republikou a experimenty

Galerie plánuje otevření Salmovského paláce příští rok

Tři roky po její smrti jí letos vídeňská Albertina připravila retrospektivu, která skončí 27. srpna, její práce aktuálně ukazuje i Oblastní galerie v Liberci. Tamní výstava Giacometti - Picasso - Chirico zahrnuje práce slavných umělců především 20. století.
Do Veletržního paláce se během příštích let přestěhuje umění 19. století, jež je do konce září v Salmovském paláci. Na 7. června příštího roku NG plánuje jeho znovuotevření. Zpřístupní v něm společný projekt s vídeňskou nadací Thyssen Bornemisza Art Contemporary, který bude seznamovat veřejnost s aktuálními trendy současné vizuální kultury, řekl Fajt. Galerie nyní jedná o uměleckých dílech, která by mohla vzniknout přímo pro Prahu.

Budova Národní galerie. Ilustrační foto.
Národní galerie letos nakoupí současné umění za 18 milionů, chybí jí systém

V roce 2019 přijede do Prahy výstava Giacomettiho 

„S legendou amerického minimalismu Danem Grahamem hovoříme o možnosti vytvořit pro nádvoří paláce jeho slavný pavilon," řekl Fajt. Graham mimo jiné pracuje se sklem a zrcadly a vytváří lehké prostorové konstrukce, jež by podle ředitele mohly projít i přes někdy náročné požadavky pražských památkářů. V exteriéru by měla být i díla dánsko-islandského umělce Olafura Eliassona, který často pracuje se světlem a vodou; v Praze by rád Fajt viděl jeho hříčku - vodopád, který teče vzhůru.
V roce 2019 přijede do Prahy výstava Giacomettiho, jíž nyní hostí londýnská Tate Gallery a která bude zřejmě v paláci Kinských. V roce 2019 se v únoru otevře ve Schwarzenberském paláci expozice starých mistrů. Bude to reinstalovaná sbírka, protože na konci roku 2018 se zavře před rekonstrukcí Šternberský palác a expozice umění renesance i baroka umístěné v nich obou budou mít novou podobu.

Národní galerie.
Národní galerie vypsala konkurz na ostrahu, kvůli té předchozí uzavřela expozice

Galerie jedná se sochařem Kapoorem

„Z velkých výstav máme naplánovaného Václava Hollara a jeho kresby, výstavu Mikuláše Medka a výstavu silné generace žen, které se narodily ve 20. letech 20. století, tedy Eva Kmentová, Adriena Šimotová, sestry Válovy, Věra Janoušková nebo Alena Kučerová," řekl Fajt.

Galerie jedná se sochařem Anishem Kapoorem, výsledkem by podle Fajta měla být buď menší intervence v Anežském klášteře nebo velká výstava tamtéž. V roce 2020 by měla být v Praze ve spolupráci s Royal Academy of Art v Londýně výstava Henriho Mattise.