Co odstartovalo jako podvratná zábava dvou hlavních tvůrců Matta Stona a Troye Parkera, změnilo se postupem let ve vlivný satirický pořad, který po celé planetě sledují desítky milionů diváků.

Ilustrační foto
Simpsonovi se dočkají druhého celovečerního filmu pro kina

ZABILI KENNYHO!

South Park je malé městečko v Coloradu, kde žije čtveřice školáků – Stan, Kyle, Eric a Kenny. Kenny v každé epizodě zemře, Eric je xenofobní a rasistický mamánek, Kyle je Žid a Stan trpí řadou obsesí, ale jinak je nejnormálnější z celé čtveřice. Kluci se snaží políbit dívky, mají problémy ve škole, s mladšími i staršími sourozenci, ale také bojují s mimozemšťany a zachraňují Santa Clause. A jsou přitom poměrně jazykově nevybíraví až sprostí.

Tím si seriál získal velkou publicitu a stal se kultovním především mezi dospívajícími diváky. Díky silným příběhům (a sprosté mluvě) jim nevadilo, že seriál vypadá, jako by jej natočili amatéři pomocí vystřihovaných obrázků z lepenky. Ostatně právě tak vznikla pilotní epizoda, kterou Parker a Stone ukazovali televizním producentům. A tato estetika zůstala, ačkoli South Park dnes vzniká na nejmodernějších počítačích a spolupracují na něm nejlepší američtí animátoři.

Arnold Schwarzenegger s panenkou při zkoušení role
Terminátor slaví. Fenomenálnímu Arniemu je 70

PRO CHYTRÉ PUBLIKUM

Autoři po několika sériích cítili, že se původní vtip vyčerpal. Stavět 14 až 20 epizod za sezonu na tom, že malí kluci mluví sprostě a prožívají čím dál bláznivější dobrodružství, zkrátka nestačilo ani duu Stone-Parker. A tak nechali celé městečko zestárnout, kluky poslali ze třetí do čtvrté třídy a změnili charakter seriálu – ten se stal politickou a společenskou satirou, jakou Amerika a svět doposud neznaly.

Právě tento South Park oslovil ještě více diváků a díky této změně se z něj stal jeden z nejdéle vysílaných seriálů historie americké televize (porážejí jej především Simpsonovi). Pro představu, loňská série kopírovala vývoj americké předvolební kampaně, když v roce 2012 zvítězil ve volbách Barack Obama, slova z jeho projevu zazněla o den později v South Parku.

Devátý ročník akce nazvané Setkání mopedů pořádali nadšenci z Dobšic.
Jako při Grand Prix. Bílý prapor dává jasný pokyn a mopedy se řítí vpřed

UNIKÁTNÍ NATÁČENÍ

Jak je to možné? Zasloužil se o to zcela revoluční způsob přípravy jednotlivých epizod. Běžné animované seriály se točí několik měsíců dopředu kvůli technologické náročnosti. South Park ne. Ten se na obrazovkách objevuje vždy ve středu večer a teprve toho dne odpoledne je epizoda doručena televizní stanici. A to proto, že teprve toho dne ráno vznikla její konečná verze. Každý díl South Parku vzniká v průběhu týdne před premiérou, a je proto maximálně aktuální.

Nemůžeme se tedy divit, že South Park získal řadu prestižních cen včetně několika Emmy nebo ceny Amerického filmového institutu.

Supraphon, gramofonové desky, ilustrační foto
Supraphon bude streamovat. Letos slaví 85 let