V tajemných katakombách ho totiž čeká ta nejtěžší zkouška. To je stručný popis komiksu Dechberoucí Zázrak – Jihlavou dolů, pod nímž je spolu s novinářem a spisovatelem Petrem Mackem podepsaný třebíčský rodák a současný jihlavský ilustrátor, grafika kreslíř Petr Kopl.

„Jde o prvního ryze českého superhrdinu, je podobný třeba klasickému Spidermanovi. Začalo to všechno tak, že obyčejný puberťák David Daneš přišel při jednom zpackaném pokusu o kouzlo ke schopnostem, o které nikdy neusiloval. A tak vznikl Dechberoucí Zázrak,“ vysvětlil Petr Kopl.

Superhrdina už toho v Praze i jinde zažil celkem dost. Potkal se třeba s mnoha legendárními postavami, jako je Magistr Kelly, Bílá paní, Golem, Faust a podobně.

Výlov Štěpnického rybníka.
Kniha Procházka panstvím Telč vyzdvihuje rybnikářství

A co na něj číhá v Jihlavě? „Zázrak se v katakombách setká se svým nejhorším nepřítelem, který se doposud tvářil jako přítel. Také musí objevit tajemství katakomb a vstup do podsvětí,“ přiblížil dějovou zápletku její autor. Po jihlavské epizodě čeká Zázraka další práce v Praze, kde začínají zlobit vodníci, tedy ošklivé bestie s ostrými zuby.

Druhé procitnutí

Nápad na komiks vznikal dlouho. Autoři si řekli, že když má Amerika svého Supermana, Německo Berlinera a pozadu nejsou ani jinde, tak by bylo fajn mít jednoho takového skvělého chlapíka i doma v Česku. Jihlavské prostředí mapuje také další Koplova komiksová kniha Druhé procitnutí. Více o autorovi a jeho tvorbě se dozvíte na www.petrkopl.cz.