Jedná se o vůbec první vydání Sekorových deníků z let 1944 až 1945 z táborů Klein Stein a Osterode, které Sekoru představují nejen jako výjimečného autora, ale také jako statečného muže s nelehkým životním osudem. „Po více než sedmdesáti letech vychází Sekorovo svědectví o jedné z tváří nacistické politiky. Byl vězněm pracovního tábora pro židovské míšence a nežidovské partnery ze smíšených manželství," uvedla Hana Kraflová z Oddělení dějin literatury Moravského zemského muzea.

Grafické zpracování knihy navrhl Tomáš Cikán. „Skrze celou knihu se linou ilustrace, které mají velkou sílu. Jsou skryté v jakýchsi kapsách, které čtenář rozevírá – rozřezává, což umocňuje intimitu čtení," uvedl grafik. Doplnil, že kniha obsáhla dva deníky v jednom: deník psaný a ilustrovaný.

Nakladatelství Puls si přálo představit Deníky v Brně, v Sekorově rodném městě a v Moravském zemském muzeu, které pečuje o pozůstalost tohoto malíře, novináře a spisovatele žijícího v letech 1899 až 1967. Kniha je v prodeji od úterý v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu v Brně, dále pak i v dalších knihkupectvích.