Nejnavštěvovanější výstavou NG v loňském roce byla rozsáhlá mezinárodní expozice věnovaná v jubilejním roce Karlu IV. Vidělo ji přes 92 tisíc lidí, do 5. března trvá její upravená repríza v Norimberku.

Tak vysoká návštěvnost je ale v Česku výjimečná. V roce 2015 měly nejúspěšnější výstavy NG návštěvnost mezi 24 tisíc až 28 tisíc lidí, byly to přehlídky malířů české dekadence a symbolismu a výstava malíře Oskara Kokoschky.

Údaje za návštěvnost výstav ještě nejsou k dispozici

Nejnavštěvovanější výstavou roku 2015 byla expozice, která představovala umělecké a historické předměty z českých hradů a zámků. Pořádal ji Národní památkový ústav v Jízdárně Pražského hradu a celkem ji vidělo 79 131 návštěvníků.

Přes 42 tisíc lidí se přišlo v témže roce podívat na díla malířky Toyen do Muzea Kampa. Celkové údaje o návštěvnosti výstav výtvarného umění za loňský rok ještě nejsou k dispozici.

Slavný Celníkův portrét koupila československá vláda 

Výstavu Henriho Rousseaua NG připravila ve spolupráci s pařížským Musée d'Orsay a jeho dílo představila v dialogu se slavnými jmény světového umění jako Pablo Picasso či Frida Kahlo i významnými českými tvůrci, kteří byli tvorbou naivistického malíře ovlivněni.

Rousseau hrál důležitou roli pro českou avantgardu. Součástí sbírek NG je již od roku 1923 slavný Celníkův autoportrét Já, portrét-krajina, který byl součástí velkého nákupu děl francouzského moderního umění uskutečněného tehdejší československou vládou.

Čtěte také: V paláci Kinských skončí výstava Henriho Rousseaua