Sedlčany si společně s členy Spolku Radecký a historických klubů připomínaly 250. výročí narození pozdějšího slavného vojevůdce Josefa Václava Radeckého. Bohoslužbu na jeho počest celebroval místní kněz Stanislav Glac. Požehnal také praporu Spolku Radecký. Jeho předseda Jan Bárta mimo jiné řekl: „Dnešní duchovní shromáždění ať nám připomene dobu před čtvrtinou tisíciletí, do které se Josef Václav hrabě Radecký z Radče, budoucí rakouský maršál a mimořádná osobnost evropského významu první poloviny 19. století, narodil. Nebyl jen mužem války, dával přednost mírovému řešení tehdejších konfliktů. Zamýšlel se i nad společenskými otázkami. Když bylo třeba, boje se nebál a vítězil. Vzpomínejme také dnes na vojáky všech národů a národností rakouského císařství statečně bojující pod jeho velením a na padlé ve všech dosavadních válkách."

Od kostela za zvuku bubnu pochodoval průvod před muzeum, kde společně odhalil sedlčanský starosta Jiří Burian, ředitel muzea David Hroch a předseda Spolku Radecký Praha Jan Bárta pamětní desku.

Návrh k ní vytvořil akademický sochař Jaroslav Hladký, jehož díla jsou zastoupena v Národní galerii, Alšově jihočeské galerii a v mnoha sbírkách v Itálii, Japonsku, Francii, Číně, USA a dalších zemích. Umělec má k regionu blízko, protože má desítky let v Myslkově u Sedlce-Prčice chalupu. Pamětní deska je – laicky řečeno – z napodobeniny bronzu.

Autor byl na bohoslužbě i při odhalení desky a ke svému dílu s úsměvem poznamenal, že poslední dělovou kouli, která je v rohu desky, nechal přilepit ředitele Hrocha. Slavnostního akce se účastnil také Stanislav Šembera s manželkou, bývalí majitelé třebnického zámku u Sedlčan, v němž se Radecký 2. listopadu roku 1766 narodil.

„Pro mě dnešní den znamená mnoho. Radecký v České republice konečně získává větší pozornost. Mrzí mě, že pamětní deska nemůže být v Třebnicicích," poznamenal Šembera. Program zakončilo předání pamětní medaile s reliéfem Radeckého Jiřímu Burianovi a Davidu Hrochovi, bez jejichž podpory by k sobotním událostem vůbec nedošlo. Marie Břeňová