Lahůdek, které pro tuto příležitost divákům přichystal, je opravdu hodně – k těm dnešním patří přímý přenos legendárního představení Činoherního klubu Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho, které je nejznámějším a také nejhranějším dílem Ladislava Smočka. Činohernímu klubu je následně zasvěcen i snímek Hoteliér, který je pozoruhodným svědectvím o setkání jedné herecké generace – Pavla Landovského, Vladimíra Pucholta, Jana Kačera a Josefa Abrháma s Libuší Šafránkovou. „Diváci se mohou v prvním týdnu vysílání těšit například i na oceňované drama Musíme si promluvit o Kevinovi, oscarový dokument Pátrání po Sugar Manovi, hořkou komedii Hasta la vista! nebo koncert Deep Purple z největšího evropského heavymetalového festivalu. Dojde i na televizní premiéru trezorového filmu Klec z roku 1973 s Janem Třískou či projekt Filipa Rajmonta a Sandry Novákové Barování, jímž zároveň předznamenáme začátek nové sezony v Národním divadle," říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Zmiňovanému Činohernímu klubu, který už padesát let hraje v pražské ulici Ve Smečkách, věnuje ČT art zaslouženou pozornost i ve zbrusu novém šestidílném dokumentárním cyklu Magický Činoherní klub (na obrazovkách se objeví od 11. září). Režisér Josef Abrhám mladší v něm nahlíží na historii této výrazné divadelní scény, která zahájila svou činnost premiérou hry Piknik v únoru 1965. „Je to pro mě výjimečná příležitost předat divákům energii všech lidí, kteří tímto prostorem prošli. Mám je jako rodinu, vyrůstal jsem mezi nimi. V jiném divadle bych je musel hledat, tady se vzácně sešli," říká Abrhám mladší, pro něhož je prý drobným dárkem, že ČT art začne cyklus vysílat v den narození Pavla Landovského.

„Mám strašnou radost, že seriál natočil tento kluk," obrací se na syna Josef Abrhám. „Gratuluji mu k výsledku za sebe, za ženu Libuši a celu rodinu. Musím to říct veřejně, doma bych mu to neřekl," usmívá se herec, který (vedle tří hlavních zakladatelských postav – Jaroslava Vostrého, Ladislava Smočka a Jana Kačera) patřil společně s dalšími někdejšími kolegy k populárním postavám Činoherního klubu.

Velikáni české kinematografie

Mnozí z nich se mimochodem objeví i v další podzimní novince ČT art – cyklu Zlatá šedesátá II. (taktéž od 11. září), který navazuje na významný počin filmového historika Jana Lukeše Zlatá šedesátá z roku 2009. Představí velikány české kinematografie, jakými byli třeba Ján Kádár a Elmar Klos, František Vláčil, Karel Kachyňa, Jiří Krejčík či Ester Krumbachová. Na jejich portréty ve vysílání vždy bezprostředně navážou filmy, na nichž se tyto osobnosti podílely.

Jinou novinkou bude premiérová řada divácky oblíbeného cyklu Šumné stopy s architektem Davidem Vávrou, tentokrát z exotické Brazílie. „Art uvede i mnohé další premiérové pořady, například vzpomínkový koncert na frontmana Psích vojáků Filipa Topola, legendární inscenaci Studia Ypsilon Prodaná nevěsta aneb Pojď domů, ona brečí či operu Věc Makropulos v nastudování Davida Radoka," upozorňuje Tomáš Motl, podle něhož bude součástí podzimního schématu i pravidelná nabídka vybraných formátů prestižní francouzsko-německé kulturní stanice ARTE.

„Když jsme ČT art před dvěma lety spouštěli, měli jsme dva základní cíle – získat pro pořady věnující se kultuře důstojný prostor ve vysílání a přesunout je z nočních hodin do exponovaných večerních časů a zároveň je uvádět ve smysluplném kontextu. Což se nám podařilo. Výsledkem je, že v posledním roce stoupla sledovanost ČT art o polovinu, denně ji sleduje až dvě stě tisíc diváků," dodává generální ředitel České televize Petr Dvořák.