Na setkání s novináři to dnes řekl náměstek ministryně pro místní rozvoj Zdeněk Semorád. Na září podle něj ministerstvo plánuje vypsat podobnou výzvu za 900 milionů korun.

Podpora se týkala zejména tvorby nových expozic, stavební obnovy muzeí nebo budování nových depozitářů. Maximální výše podpory na jeden projekt byla 125 milionů korun. Ze 44 předložených projektů jich MMR vybralo 39. "Tři žadatelé odstoupili sami, dva projekty nevyhovovaly po formální stránce," uvedl Semorád.

NFA depozitář Hradištko
Národní filmový archiv otevřel depozitář pro 100 milionů metrů filmu

Moravskoslezský kraj získal 490 milionů korun a Jihomoravský kraj 330 milionů. Velký zájem byl i ve Středočeském kraji. "Naopak v Pardubickém kraji nepodpoříme žádné muzeum, po jednom v Ústeckém a Karlovarském kraji a na Vysočině," řekl Semorád.

Téměř 105 milionů korun získalo Muzeum automobilů Tatra v Kopřivnici, které vyroste v místě bývalé tovární haly. "Už teď je připraveno k výstavě 55 aut, včetně kamionů z rallye Paříž - Dakar. Některé exponáty v současné době není možné kvůli absenci vhodných prostor vystavovat. Cílem projektu je také zabezpečení proti neoprávněnému přístupu, poškození či odcizení," uvedl Semorád.

Podle kritérií Evropské unie musí pdporovaná muzea být státní nebo krajská, která se starají o nějakou sbírku. Návštěvnost musela v letech 2013 až 2015 dosahovat průměrně 30.000 lidí ročně. Podle Semoráda je v Česku zhruba 500 muzeí, včetně pražských. Podpora v rámci IROP se ale Prahy netýká. Kritéria Evropské unie splnilo 55 muzeí.

Uma Thurman
Kill Vary? Na festival přijede Uma Thurman

V září plánuje MMR vyhlásit na podporu muzeí druhou výzvu za 900 milionů korun. Výzva potrvá do konce ledna, vybrané projekty chce ministerstvo zveřejnit do poloviny příštího roku. Projekty musí být dokončeny do konce roku 2023.

Podmínky jsou stejné jako v první výzvě, pouze průměrná návštěvnost se posouvá na období 2014 až 2016. "Šanci tak dostanou muzea, která vznikla později než v roce 2013, případně byla v rekonstrukci. Tato výzva je v daném programu určitě poslední," dodal Semorád.

IROP navazuje na sedm regionálních operačních programů a částečně na Integrovaný operační program z období 2007 - 2013. V současném programovém období z něj mohou příjemci čerpat 125 miliard korun z evropských fondů a dalších zhruba 19 miliard Kč prostřednictvím národního spolufinancování. Spolu s dalšími devíti operačními programy může Česko celkem čerpat asi 648 miliard korun.

Ilustrační foto.
Sto milionů na loutky a tradiční kulturu. Expozice ukáže nové cennosti UNESCO