"V dějinách českého ani světového umění neznám příklad tak uzavřeného díla … Je to, jako když sportovec nebo vášnivý tenista může skonat na tenisovém kurtu," řekl dnes novinářům kurátor výstavy Petr Volf.

Poslední své dílo Born nazval Nezvaní hosté k poslední večeři. "Jako by věděl, co bude následovat. Přesto obraz nenese stopy únavy, zaváhání či nejistých tahů," říká kurátor.

Uvedl, že při koncepci výstavy chtěl jít proti "bornovským klišé". "Jsou to především litografie, které se často vystavují, málo ale pastely, které už vlastně jsou malířskou technikou," řekl. Pastelům a akvarelům je věnována největší místnost ve výstavě. "Dokládají umělcovu fantazii, stejně jako precizní, a přitom odvážnou práci s barvou či světlem. Pastely začal vytvářet v 80. letech a vyznačují se pozoruhodnou měkkostí, citlivými přechody i nádhernými kontrasty (…) Zvětšují se také plochy, na nichž se umělec pohybuje, zastánce malých formátů se v pastelech blíží až metrové výšce či šířce," uvedl.

Americký muzikant a zpěvák Bob Dylan.
RECENZE: Bob Dylan s armstrongovským chraplákem swingoval

Veškerá díla na výstavě jsou zapůjčená od Bornovy rodiny. Kurátora si vybrala rodina, dcera Erika Bornová, která maluje, i její manžel malíř Tomáš Císařovský, který s Volfem dlouho spolupracuje.

"Borna byl toho přesvědčení, že umělec nekončí tehdy, když umí dokonale malovat, kreslit nebo ztvárnit grafiku - umělec si musí vytvořit svůj vlastní svět, do kterého pak zve umění," uvedl kurátor. "Kamil Lhoták nebo František Tichý byli umělci, kteří jej inspirovali a kteří si podle něj tento svět vytvořili," doplnil.

Do pekla do nebe. Kabátí openair koncertní tečka v Pardubicích nalákala tisíce fanoušků. Odměna stála za to
Kdo hodně cvičí, nástroj si ničí, věří Kabáti

Výstava vedle Bornovy volné tvorby připomíná jeho práci pro děti, ilustrace a animované filmy. Umění Adolfa Borna je svou sdělností a dosahem, s níž propojuje několik generací, je srovnatelné snad jen s dílem Josefa Lady, dodal Volf.

hrm jw