Na návštěvníky planetária čeká na podzim také ukázka modelu Sputniku 1, který byl před 60 lety první umělou družicí vyslanou na oběžnou dráhu. Na říjen a listopad naplánovalo planetárium promítání filmů o dobývání vesmíru.

Hložek junior převzal v Trutnově Toyotu
Zpěvák Hložek k synovu úspěchu: Díky klání jsem byl několikrát v šoku

První z plánovaných akcí Kosmického podzimu, jak planetárium svůj program nazvalo, bude v úterý 19. září beseda s ředitelem pro komunikaci agentury Roskosmos Igorem Borunkovem a bývalým kosmonautem Sergejem Krikaljovem. Borunkov je nyní ředitelem pro pilotované lety.

Dozvíte se, jak se stát astronautem

O týden později, v úterý 26. září, je den s kosmonauty, určený hlavně pro všechny děti a studenty, kteří by se rádi podívali do kosmu.

„Na setkání se mimo jiné dozvíte, jak to vypadá, když otec i syn létají do vesmíru, jak probíhá výcvik kosmonautů a co musíte umět, aby z vás mohli být kosmonauti," uvádí tisková zpráva planetária. Popíše to Roman Romaněnko, který strávil na mezinárodní kosmické stanici celkem 333 dnů. Jeho otec Jurij je také kosmonautem, pobýval například na Saljutu 6 v letech 1977 a 1980.

Dalšími hosty dne s kosmonauty budou Alexander Viktorenko a také americká astronautka Dorothy Marie Metcalfová-Lindenburgerová. V americké vesmírné agentuře NASA pracovala jako letová specialistka. Také velela speciální operaci pod vodou, na které NASA testovala technologie a postupy pro další misi ve vesmíru.

Promítat se bude i Star Trek

Planetárium připomene 3. října Světový kosmický týden a 60 let od startu první umělé družice Sputnik 1. Představí repliku této sovětské družice. Od následujícího dne budou v planetáriu k vidění hned dva modely Sputniku 1, jeden prosvětlený, aby se ukázalo vnitřní vybavení, a druhý rozebíratelný.

Od 5. října až do konce listopadu mohou zájemci zhlédnout ruské a americké filmy s tematikou dobývání vesmíru. Budou mezi nimi jak dokumenty a životopisné snímky, tak i sci-fi příběhy a filmy série Star Trek.

Legendární Cesta do pravěku.
Průlet filmovou sci-fi. Projekt 100 startuje