Není to poprvé, co je v bruntálském zámku k vidění podobná souborná výstava. Lidé se zde mohli seznámit již s díly, která reprezentovala českou grafiku. Rovněž tak proběhla výstava s průřezem prací ze světové grafiky a výstava o československé fotografii.

„Řekli jsme si, že v těchto přehledových výstavách budeme pokračovat a představíme i českou kresbu," řekl kurátor výstavy Jindřich Štreit. Ten také vybral díla nejvýznamnějších představitelů české kresby, která mohou nyní diváci v Bruntále vidět.

Výběr přitom sestavil tak, aby ukazoval vývoj v kresbě 20. století. V první části výstavní místnosti jsou kresby abstraktní, v druhé části najdou diváci kresby především s figurální tematikou. Štreit přitom dbal na to, aby zde představil také díla umělců z blízkého regionu, do reprezentativního výběru zařadil práce výtvarníků z Olomoucka a z Krnova. Neopomněl ani oblast naivního umění, které zde mimo jiné zastupuje Marie Kodovská z Rýmařova.

„Kresba je pro mě velmi důležitá. Je vyjádřením lidské duše, je to spontánní, momentní, odráží se v ní stav duše a mysli, je to něco, co chce umělec rychle ztvárnit, zobrazit a zachytit," vyzdvihl jedinečnost kresby Jindřich Štreit.

„Výstavu jsme plánovali dva roky. Náhoda tomu chtěla, že právě nyní probíhá krásná výstava kresby také v Olomouci," podotkl Jiří Štreit.

Jindřich Štreit hovoří k návštěvníkům vernisáže výstavy Ticho kresby.Zdroj: DENÍK / Dalibor Otáhal