Součástí Richterovy prezentace v ČR je dar jedné ze čtyř edic portrétů 48 mužů, na nichž Richter zachytil osobnosti světové politiky, vědy i kultury. Série vznikla jako olejomalby pro benátské bienále v roce 1972, dnes existují čtyři autorské edice, z nichž jednu vlastní autor, jednu muzeum v Bruselu, jednu londýnská Tate Modern a čtvrtou nyní získá Národní galerie. V paláci Kinských celou Richterovu výstavu uvádí.

Národní galerie.
Národní galerie bude otevřená po celé Velikonoce
Zdroj: Youtube

Richterova díla se prodávají za rekordní sumy

Mezi portréty mužů jsou pražští rodáci Franz Kafka a Reiner Maria Rilke. Protože portrétovaní byli výhradně muži, s příchodem uplatňování genderových názorů vyvolala kritiku třeba v podobě výhradně ženských portrétů, kterou vytvořil rakouský umělec Gottfried Helnwein.

Richter je dnes malířem, jehož díla se prodávají za rekordní sumy. V březnu se za 20,4 milionu eur (551,3 milionu korun) vydražil jeho obraz Eisberg (Ledovec) a stal se nejdražší vydraženou krajinomalbou. Aukční síň ho dražila s poznámkou, že je zažádáno o jeho vystavení v Praze. "Výstavu doplní v jejím průběhu, jednáme s aukční síní o podmínkách zápůjčky," řekl Fajt. Obraz vydražil čínský sběratel.

Fajt chce také zahájit prezentaci velkých německých malířů

Sám Richter tržní úspěchy svých děl příliš nesdílí. Protože by rád své dílo dostal k veřejnosti, pracuje i na obrazech, které si může koupit i méně náročný sběratel. Připravuje edice děl inspirován vždy místem svého pobytu. K tomu se chystá i v Praze, kde pobývá od neděle. Vytvoří kolekci 20 či 30 děl, která budou k zakoupení.

Výstava je ale podle Fajta důležitá především tím, že v Česku ukáže retrospektivu jednoho ze zásadních tvůrců poválečného světového umění. Fajt jí chce také zahájit prezentaci velkých německých malířů v Česku. Pracuje tak na retrospektivě Georga Baselitze, jehož před časem představila Galerie Rudolfinum, když ukázala jeho expresivní figury.

Tvorbu malíře Jiřího Načeradského připomíná Galerie U Betlémské kaple
Galerie U Betlémské kaple připomíná malíře Načeradského

Fajt připravuje spolupráci z muzei z Barcelony a Bruselu

Velkou německou čtyřku by Fajt rád završil přehlídkou Sigmara Polkeho a Anselma Kiefera. Připravuje také ve spolupráci s muzei z Barcelony a Bruselu výstavu umělecké skupiny Modrý jezdec (Der Blaue Reiter), která patří k průkopníkům abstraktního umění.

Richterova výstava čítající 70 děl bude první jeho retrospektivou ve středovýchodní Evropě. Napříč celou Richterovou tvorbou jde jeho zájem o abstraktní malbu i hledání místa malby jako techniky v současném umění.

Zdroj: Youtube
Vlastní podobizna zvaná Lobkovická od Petra Brandla.
Národní galerie připomíná nadcházející výročí malíře Brandla

Na výstavu Richtera nepřispěl český stát ani korunou

V souvislosti s výstavou Richtera, která je součástí česko-neměckého jara akcentujícího 20. výročí podpisu Česko-německé deklarace, Fajt připomíná, že výstavní program Národní galerie financuje především ze soukromých zdrojů.

„Na výstavu Gerharda Richtera český stát nepřispěl jedinou korunou," řekl. Státní dotace pro NG pokrývá především provoz objektů NG a mzdy jejích zaměstnanců. Rozpočet Richterovy výstavy, do kterého se počítá i uvažovaných několik milionů ze zisku ze vstupného či prodeje katalogů, je podle něj mezi 25 a 30 miliony korun.

Výstava v Národní galerii. Ilustrační foto.
Národní galerie se opět otevírá. Spory s ostrahou ale nekončí