"Je to ocenění všem, kdo autorovi zkřížili život a pomohli mu pochopit to, co by mu uniklo," uvedl po převzetí ceny Magris.

Laureát dostal bronzovou sošku Franze Kafky od Jaroslava Róny z rukou předsedy výboru Společnosti Franze Kafky Vladimíra Železného a finanční ocenění 10.000 dolarů od pražské primátorky Adriany Krnáčové.

Posláním Ceny Franze Kafky je ocenění umělecky výjimečné literární tvorby současného autora, jehož dílo oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu, tak jako dílo Franze Kafky. Součástí návštěvy Magrise v Praze byl ve středu literární večer a beseda v Italském kulturním institutu.

Magris se narodil roce 1939 v Terstu, který byl součástí habsburské monarchie a bývá ke střední Evropě někdy počítán. Ve svém nejznámějším díle Dunaj postavil do protikladu Dunaj jako symbol hybridní a kosmopolitní středoevropské kultury a Rýn, zosobnění germánské ideje "čistoty rodu". Česky kniha poprvé vyšla v Odeonu v roce 1992, v překladu Kateřiny Vinšové a Bohumíra Klípy. Magris je nositelem řady italských i evropských literárních ocenění. V češtině je k dispozici řada dalších jeho beletristických knih, například Poslepu (česky 2011), a esejistických publikací o kulturních a literárních dějinách - Habsburský mýtus v moderní rakouské literatuře (česky 2002), Daleko odkud: Joseph Roth a východní židovská tradice (česky 2010), Mikrokosmy (česky 2000).

Mezinárodní literární Cenu Franze Kafky uděluje Společnost Franze Kafky od roku 2001. Cena nesoucí jméno slavného pražského rodáka je jedinou mezinárodní literární cenou, která se udílí v ČR. Jejími dosavadními nositeli jsou spisovatelé Philip Roth, Ivan Klíma, Péter Nádas, Harold Pinter, Haruki Murakami, Yves Bonnefoy, Arnošt Lustig, Peter Handke, Václav Havel, John Banville, Amos Oz, Jen Lien-kche a Eduardo Mendoza. Mezi ženami jsou dvě laureátky, rakouská spisovatelka Elfriede Jelineková a Daniela Hodrová. Letos porota volila mezi 11 osobnostmi současné světové literatury.