Cyklus Slovanská epopej, kterou maloval Mucha na zámku Zbiroh od roku 1910 celkem 18 let, tvoří 20 velkoplošných obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami českého národa. V rámci příprav podnikl Mucha studijní cesty po Rusku, Polsku, Srbsku a Bulharsku, na nichž pořídil i řadu fotografií.

Cyklus Muchových pláten je považován za majetek hlavního města Prahy, jemuž ji Mucha daroval. V červnu 2010 se ale v tisku objevila informace, že podle předávacích protokolů byl dárcem americký mecenáš Charles Crane, který se pro Slovanskou epopej nadchl a práci na ní sponzoroval. Stejně se pro MfD vyjádřil i tehdejší pražský radní Ondřej Pecha (ODS): "Epopej zaplatil Crane, který ji také Praze daroval. To dílo nebylo ani součástí dědického řízení po Alfonsu Muchovi."

Prvních 11 pláten epopeje bylo v roce 1919 vystaveno v pražském Klementinu a v letech 1920 až 1921 sklízelo úspěchy na expozicích v New Yorku a Chicagu. Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci v Praze a obrazy přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy. V roce 1933 byla plátna srolována a uložena do depozitáře. Až v roce 1963 byla opět vystavena na zámku v Moravském Krumlově. Po roce 1989 ale zámek, kde dříve sídlilo mj. železniční učiliště, chátral.

Již od počátku 90. let se hovořilo o přemístění epopeje do Prahy. V roce 1994 například pražští radní uvažovali o Břevnovském klášteru či památníku na Vítkově, později zmiňovali Klementinum či bývalou restauraci Expo 58 na Letné. V roce 2001 radní schválili záměr umístit dílo na Výstavišti. Později byl vypracován i návrh nového pavilonu architektů Jindřicha Smetany, Tomáše Kulíka a Petra Doležala, který měl podobu prosklené krabice postavené na bok a měl stát na Výstavišti.

Nejblíže realizaci byl záměr radních přestěhovat dílo do Křižíkova pavilonu na Výstaviště, čemuž nakonec zabránil požár Průmyslového paláce v říjnu 2008 a spor Prahy o jeho obnovu se společností Incheba.

Muchovo dílo bylo nakonec - mimo jiné přes nesouhlas Moravského Krumlova, do kterého díky cyklu ročně přijíždělo až 50 tisíc návštěvníků - umístěno ve Veletržním paláci. Od poloviny roku 2012 zhlédlo epopej přes 380 tisíc lidí. Cyklus Muchových pláten byl v Praze k vidění do konce loňského roku. V únoru jej čeká odlet do Japonska.

Letos v lednu oznámila pražská primátorka Adriana Krnáčová, že nová výstavní síň pro Slovanskou epopej by mohla být v místě někdejšího železničního nádraží v Praze na Těšnově. Lokalitu vybrala magistrátní

Přečtěte si: Restaurátoři v závěru týdne dokončí snímání Slovanské epopeje