Celkem se na ploše pět krát deset metrů našlo 67 brakteátů a feniků z třináctého století. Jako Stříbrný poklad z Moravského krasu je od pátku až do konce letošního roku uvidí návštěvníci Domu přírody u Skalního mlýna.

Náhodný poklad.
Stříbrný poklad čekal pod podlahou celá staletí. Zamíří do muzea

Záchranný archeologický výzkum provedli pracovníci Muzea regionu Boskovicka. „Jedná se o první nález mincí za posledních pětatřicet let na území Blanenska, který se dostal do muzejních sbírek. Předpokládáme, že mnohé takové nálezy bohužel lidé nenahlásí. O to víc si ceníme tohoto nálezce, že se zachoval správně a díky němu nyní poklad uvidí veřejnost,“ uvedla archeoložka boskovického muzea Zuzana Jarůšková.

Mince se nacházely asi tři metry od výrazné skály, kterou si majitel mincí v dávném středověku pravděpodobně zvolil jako orientační bod, aby pak peníze snadno našel. „Proč se pro ně už nevrátil, to se můžeme jen dohadovat,“ dodala Jarůšková.

Stříbrný poklad se nacházel v prudkém svahu v lese, ale ochranáři nechtějí místo blíže specifikovat. „Jedná se o nepřístupný terén vzdálený od turistických cest, běžně tam nikdo nechodí. Obáváme se nájezdu hledačů s detektory kovů, kteří by ničili přírodu v krasu, proto místo neprozradíme,“ vysvětlil vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras Leoš Štefka. Toho nález překvapil. „Co vím, tak žádné mince se v krasu nikdy nenašly. Počítáme zde třeba s nálezem zubů jeskynních medvědů, ale s mincemi ne,“ doplnil Štefka.

Ministryně školství Kateřina Valachová zahájila 12. dubna první ročník jednotných přijímacích zkoušek na Střední průmyslové škole Preslova na pražském Smíchově. Na snímku otevírá schránku s uloženými písemnými testy.
Na internetu se objevilo zadání přijímaček. Cermat žádá okamžité stažení

Podle vedoucí numismatického oddělení Moravského zemského muzea Brno Dagmar Grossmannové nalezené mince ve své době nepředstavovaly žádný závratný obnos, mají ale značnou historickou hodnotu. „Datujeme je do osmdesátých až devadesátých let 13. století, do období před velkou měnovou reformou z roku 1300. Převažují mezi nimi jednostranné moravské střední brakteáty. Dále zde máme jeden český brakteát a jedenáct rakouských feniků. Ražby patřily Přemyslu Otakaru II. a Václavu II., feniky byly ražené oboustranně ve Vídni a ve Vídeňském Novém Městě,“ přiblížila Grossmannová.

Stříbrný poklad bude do konce letošního roku k vidění v Domě přírody Moravského krasu. Pak se přesune do Muzea Blanenska, kam místně přísluší.

Právě blanenské muzeum nechalo pro poklad zhotovit vitrínu a banner. „Od ledna příštího roku jej návštěvníci uvidí v našem muzeu, umístíme jej v expozici Hrady blanenského okolí, která je věnovaná středověku. Na ni bude navazovat expozice archeologie, takže se tam bude dobře hodit,“ sdělila ředitelka muzea Pavlína Komínková. Mince jsou ve vitríně naaranžované tak, že připomínají místo nálezu v lese. Dosud v blanenském muzeu žádné historické mince nevystavují.

Pašijové hry - Poslední večeře. Ilustrační foto.
Na Zelený čtvrtek se připomíná Kristova poslední večeře