V turistickém centru, kde byla nainstalována ve spolupráci s firmou Efko a Technickým muzeem Brno, budí velký zájem dětí, ale i jejich rodičů a prarodičů, kteří s legendárním Igráčkem, jenž poprvé spatřil světlo světa před jednačtyřiceti lety, vyrůstali i stárli.

„Speciálně pro výstavu na Velehradě byly vytvořeny unikátní postavičky sv. Cyrila a Metoděje. Jejich tvůrcem je Miroslav Svoboda z Mikulova, který postavičky Igráčků přepracovává do nejrůznějších současných a historických podob,“ informoval Zdeněk Rauš, kurátor sbírky z oddělení produkce výstav a provozu technických památek Technického muzea v Brně.

Ilustrační foto.
Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

Podotkl, že Miroslav Svoboda vytvořil igráčkovské postavičky hokejistů a vojáků, ale také limitovanou sérii Karla IV. k 700. výročí od jeho narození. Na výstavu v Berouně vytvořil postavičky známých osobností města, a to dirigenta Václava Talicha a malíře Jana Preislera. Další z 55 putovních výstav, z nichž na tu první vyrazili Igráčci z Technického muzea v Brně 17. října 2011, ozvláštnil pan Svoboda jinými legendárními postavami naší vlasti, třeba figurkou hudebního skladatele Jakuba Jana Ryby.

„První figurkou Igráčka byl před 41 lety zedník, který je nyní vybaven stavebním kolečkem a míchačkou na maltu. Aby osmicentimetrové postavičky dalších profesí, které po zedníkovi přicházely na svět, mohly pracovat, dají se otáčet v ramenním kloubu o 360 stupňů,“ řekl Zdeněk Rauš. Také nohy figurek jsou v oblasti kyčelních kloubů pohyblivé, otáčivé má postavička i zápěstí a její hlavou lze točit kolem dokola.

Houbaření. Ilustrační foto
Už rostou! POCHLUBTE SE se svými fotkami!

Návštěvníkům výstavy, která bude na Velehradě k vidění do 28. srpna, její kurátor vzkazuje, aby si všimli, že postavičky sestavené z devíti stejných dílů, u nichž se mění pouze jejich vnější výbava, představují pouze pracovní profese. Není mezi nimi ani jediná figurka úředníka, která by seděla u psacího stolu a počítače.

Děti, které na výstavu přijdou, nejsou pouze pasivními diváky, ale mohou si na velkém koberci s inovovanými figurkami pohrát. „Já měl na výstavě možnost poprvé vidět figurky Igráčků a pohrát si s nimi,“ svěřil se Vítek Rozbroj z Modré. Pětiletá Esterka Martincová z Prahy se pochlubila, že s několika postavičkami Igráčků si ráda doma zahraje, ale víc si prý hraje s panenkami.

Jazzový festival v Uherském Hradišti. Ilustrační foto
Jazzový festival je už dospělý. Po třech letech přijede Peter Lipa Band