„Doupovské hory, pomineme-li německy psaný vlastivědný sešit ze série Sudetendeutsche Heimatgaue Viktora Kallera z roku 1926, se vlastní knihy dosud nedočkaly. Přitom se jedná o území, které se atraktivitou a zachovalostí své přírody a krajiny může směle srovnat s našimi národními parky," řekl Jan Matějů, zoolog z Muzea Karlovy Vary a také jeden z editorů knihy.

Kniha shrnuje nejnovější poznatky o přírodě, krajině a historii Doupovských hor. Kolektiv čtyřiceti autorů, specialistů z oblastí geologie, zoologie, botaniky a dalších oborů, na knize pracoval několik let.

Málokomu se v minulosti podařilo proniknout do asi nejméně známého pohoří v Čechách, jehož krása a přírodní bohatství v současnosti předčí jiné české chráněné krajinné oblasti.

To je také jeden z důvodů, proč je vydání této publikace tak velkou událostí. Obrazově bohatě vypravená kniha s četnými boxy a množstvím příloh přináší na více než 500 stranách nejnovější informace z výzkumů za poslední desetiletí, ale i pohledy do historie, či dokonce dávné geologické minulosti. Je určena jak laikům, tak odborníkům, kteří jistě ocení také hojné odkazy na původní vědecké práce nebo obsáhlý místopisný česko-německý rejstřík s lokalizací a dalšími podrobnostmi.

Doupovská krajina zůstala od konce 2. světové války, po odsunu německých a posléze i dosídlených obyvatel, pustá a opuštěná.

Až do roku 1953, kdy zde byl zřízen Vojenský újezd Hradiště. Území se pak na dlouhou dobu uzavřelo nejen návštěvníkům, ale i přírodovědeckým výzkumům.

„V současnosti, kdy zkoumáme i ty nejodlehlejší kouty světa, je až neuvěřitelné, že u nás taková nepřístupná a málo známá oblast existuje," řekl Petr Hradecký z České geologické služby a jeden z editorů knihy.

Na území Doupovských hor se mimo jiné zachovaly ojedinělé geologické fenomény, jako štítový vulkán nebo výlevné horniny. Výjimečná jsou také přírodní společenstva.

Žijí zde vzácní listonohové a žábronožky letní, hnědásek chrastavcový, kuňka ohnivá nebo užovka stromová. Z ptáků tu lze spatřit tetřívka obecného, včelojeda lesního a s velkým štěstím i orla křiklavého. Doupovské hory jsou poklad na dosah ruky.

Knihu slavnostně pokřtí botanik Jaroslav Michálek a geolog Jiří Vylita. A to 30. listopadu od 16:30.